Концерт „От класиката до рока“

На 4 юни 2021 г. на сцената на Държавна опера – Стара Загора е антарктивният концерт „От класиката до рока“, с който ще се отбележи кръгла годишнина на голямата джазова певица Надя Тончева. Симфоничният оркестър на Държавна опера Стара Загора ще бъде под диригентството на Красимир Къшев, с когото двамата са съученици от Музикалното училище и преподаватели в момента в него.

В събитието участват най-изтъкнатите български музиканти, с които Надя Тончева работи през последните години: Ангел Заберски, Александър Леков, Кристиян Желев, Димитър Русев. В концерта ще се изявят възпитаници на Надя Точева от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“, класове по поп и джаз пеене.

В програмата са включени популярни произведения от различни музикални стилове, ще има и мултимедия с архивни кадри от 80-те години и представяне на изявите на вокална формация „Траяна“, в която Надя Тончева е била част. С изпълнение на една от песните на „Траяна“ в концерта ще се включи и смесен хор „Петко Стайнов“ с диригент Младен Станев.

Надя Тончева е родена в Казанлък, завършва НУМСИ„Христина Морфова“ в Стара Загора, а в последствие и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив със специалност пиано.

В началото на 90-те години, след преустановяване дейността на група „Траяна“, работи в чужбина като певица и пианистка – в Гърция, Кипър, Норвегия, Швейцария, Канарските острови, Ливан, Сирия, Мароко, Египет, Израел. След близо десетгодишно пътуване и работа зад граница се връща и избира като място за живот и творчество България. От 15 години е преподавател по поп и джаз пеене в Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Организира „Джаз форум“ в Казанлък.

Plakat nadya Tocheva

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема