▶️ Споделени електрическите тротинетки (скутери) на Lime се предлагат в Стара Загора

На 28 юли 2021 г. Lime (Лайм), най-големият оператор в света на споделени електрически превозни средства, започва дейност в Стара Загора. Близо две години след навлизането на първата услуга за микромобилност в България, компанията прави инвестиция в изграждането на нова транспортна услуга в града. Lime вече развива дейност в София и Пловдив, а в Стара Загора на разположение на местните жители и гости ще има над 100 скутера.

Те са разпределени на 13 ключови локации в града.

„Развитието на велосипедната инфраструктура в Стара Загора е впечатляващо. Тук има отлични условия за придвижване с алтернативи на автомобила като електрическия скутер. Именно поради тази причина Lime избра този град да бъде следващата стъпка от разширяването ни в България. Изказвам благодарност към кмета, г-н Живко Тодоров и екипа му. С общи усилия ние избрахме подход съобразен с нуждите на хората, както и с характеристиките на града. Жителите на Стара Загора вече имат на разположение бърз, лесен, безопасен и чист начин на придвижване.“ Това сподели Петко Анчев, оперативен мениджър на Lime за България, Гърция и Кипър.

Group 399

За да използват един от скутерите на Lime, потребителите трябва да изтеглят приложението, налично за Android и iOS. После те трябва да създадат свой собствен профил и като последна стъпка да добавят дебитна карта за разплащане. След това могат да намерят свободен скутер на картата в приложението и да го отключат чрез натискане на бутон и сканиране на QR код. Когато карането завърши, потребителите трябва просто да следват инструкциите от приложението, за да прекратят карането и да паркират. Съветват се потребителите да се запознаят със зоната на обслужване, която е видима в Lime приложението. Районите, където паркирането на скутер не е позволено или пък е наложена зона с ниска скорост на придвижване, са маркирани в червено. Важно е да се отбележи, че не се позволява употребата на електрическите скутери от лица под 18 годишна възраст.

Цената за услугата е както следва: 1,20 лева първоначална такса за отключване на скутера; към нея се добавят по 25 стотинки за всяка минута каране. Очаква се средната продължителност на пътуването в Стара Загора да е около 8 мин. Пътуване с такива параметри би струвало около 3,20 лева за потребителя. Компанията предлага и абонаментната услуга Lime Prime, чрез която се премахва такса за отключването. Така цената на пътуването със средна продължителност от 8 мин., би била 2 лева. Скутерите на Lime са безопасни и лесни за използване.

Призовават се потребителите винаги да карат отговорно, да носят каска по време на придвижването, да спазват правилата, заложени в измененията на Закона за движения по пътищата, приети през юни 2020 г. Скутерите трябва да се паркират извън обозначени пешеходни пътеки, служебни рампи, входове на сгради, метростанции или по начин, който не ограничава придвижването на останалите участници в движението.

Всеки потребител на Lime се възползва от сигурността на застраховка “Лична злополука” и тип „Гражданска отговорност“ от Алианц. Тя се предоставя автоматично, без допълнително заплащане.

За Lime
Lime е част от градския живот в Европа. От Париж до Варшава, от Будапеща до Берлин, ние променяме начина на придвижване в градовете. Откакто стартира за първи път през юни 2017 г., Lime обогатява градския пейзаж с разнообразие от електрически тротинетки и велосипеди. Свързваме хората със средата около тях чрез забавни, удобни и ефикасни решения за придвижване. Работейки в тясно сътрудничество с местните общини и власти в цяла Европа, ние изграждаме нова култура на споделена мобилност и предлагаме устойчиви и достъпни решения за предизвикателствата в градската среда. Активни сме в близо 200 града по цял свят. Нашите потребители са извършили над 200 милиона карания досега, казват от фирмата, която предлага услугата.

В рамките на един час пред сградата на местната администрация старозагорци можеха да разгледат новите скутери и да ги изпробват.

По време на представянето присъстваха още Бояна Делева, началник отдел „Транспорт“ и Пламен Йорданов, началник отдел „Екология“ в Община Стара Загора.

IMG 9934

IMG 9947

▶️ Съвети за безопасност при използването на електрически тротинетки

kaska

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg