Д-р Катя Тинева-Гюрковска е директор на Художествената галерия в Стара Загора

Катя Тинева-Гюрковска е новият директор на Художествената галерия в Стара Загора. Тя заема длъжността от 3 април 2023 г., след проведен конкурс. Катя Тинева-Гюрковска е главен асистент и преподава „Теория и история на изкуството“ в Тракийския университет. Част е от екипа на галерията от близо седем години, а над десет години е музейната ѝ дейност. Работила е в Националната художествена галерия в София.

katya gurkovska galery

През 2000 г. завършва специалност „Изкуствознание“ в Националната художествена академия, а през 2007 г. защитава и своята докторска степен. Една от основните цели, които си поставя новият ръководител, е да привлече младата публика и да отвори вратите на галерията за иновативни дейности, за да се популяризира богатото художествено наследство.

„Целта ми е да развием образователните програми, както и да надградим постигнатото“, сподели д-р Катя Тинева-Гюрковска. „Голяма е отговорността да наследя проф. Марин Добрев, за мен това също е едно от предизвикателствата занапред. Продължаваме да изпълняваме всички добри инициативи. Галерията е емблематично място за Стара Загора – важен културен център, който трябва да затвърди и развие потенциала си, за да е притегателен за обществеността. Вярвам, че ще продължи да се разпознава не само от художествената общност, но и от всички любители на изкуството“ – допълни тя.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема