966 железничари в "Мини Марица-изток" отбелязват своя празник на 2 август

966 железничари в "Мини Марица-изток" отбелязват своя празник на 2 август

Всяка година през първия неделен ден на месец август се отбелязва професионалният празник на българските железничари. Традицията датира от средата на миналия век. Изборът на деня е свързан с историческия факт, че в началото на август 1888 г. железопътната линия Цариброд -София - Белово е открита за международни превози.

Железничари в Мини Марица-изтокСъщевременно държавата откупува и линията Русе - Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските държавни железници.

Железопътният транспорт е неизменна част от технологията на рудниците "Трояново-1" и "Трояново-север" на "Мини Марица-изток" ЕАД. Първата копка за строеж на жп линия в най-големия открит рудник в страната е направена през юни 1952 г., когато започва строителството на обект "Хилди" в рудник "Трояново-1". В "Мини Марица-изток" ЕАД с днешна дата работят 966 железничари.

infoz autor www.infoz.bg (Снимки: "Мини Марица-изток")

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24