Представят историческото наследство на Стара Загора чрез съвременни технологии

Регионалният исторически музей в Стара Загора ще въведе съвременни технологии и ще модернизира експозиционното пространство чрез иновативен дизайн. Това ще стане в рамките на проект „Виртуално културно наследство в РИМ – Стара Загора – Virtual heritage“. Той е на стойност 19 600 лева и е спечелен по обявена конкурсна сесия от Министерството на културата за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства.

petar kalchev

„Подобен проект ще се реализира за първи път в български музей. Информация за отделните експонати ще бъде достъпна чрез QR код. Чрез локален сървър артефактите ще бъдат представени в 3D варианти. За да се постигне това триизмерно представяне, всеки експонат ще бъде заснет между 180 и 200 пъти. Процесът е трудоемък и се надяваме проектът да се осъществи до края на ноември 2020 г. Освен това на фасадата на музея ще бъде монтиран екран с размери 5,80 на 1,80 метра, на който 24 часа в денонощието ще се показват експонатите в триизмерен вид“ – съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Стара Загора Петър Калчев.

Вторият спечелен проект „Разполагане на нови цифрови обозначения и поставки на експонати с нестандартна форма в постоянната експозиция на РИМ – Стара Загора“, е на стойност 3500 лева. Той ще бъде изпълнен до септември и ще даде възможност част от експонатите на трите нива в музея да бъдат представени в пълния им блясък.

museum Stara Zagora

„От Министерството на културата получихме две нови щатни бройки, от които от години имаме нужда и така се увеличава екипът на музея. За цялостната подкрепа, която получава музеят в Стара Загора, благодарим на Емил Христов, заместник-председател на Народното събрание и народен представител от Стара Загора. Той високо цени значението на културно-историческото наследство и застава зад всички наши идеи и проекти. Винаги сме получавали подкрепа от него, както и в този случай. Надявам се това сътрудничество да продължи и в бъдеще“ – каза Петър Калчев.

Той изрази надежда за увеличаване на заплатите на музейните работници, тъй като те са твърде ниски и институциите, съхраняващи историческата памет, не са привлекателни за младите специалисти.

Петър Калчев добави още, че след отпадането на ограничителни мерки, въведени заради кризата с коронавирус, Регионалният исторически музей в Стара Загора вече посреща своите посетители в залите си. За Международния ден на детето – 1 юни, и през летните месеци, на Лапидариума ще бъдат организирани ателиета за занимания с децата, при спазване на максимални мерки за отстояние и редовна дезинфекция.

 

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема