Национално биенале „Мозайката днес“ ще се проведе в Стара Загора

Четвъртото издание на националното биенале „Мозайката днес“ ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юли 2021 г., превръщайки го в традиционно събитие в културния живот на града, известен с едни от най-красивите съхранени образци на това антично изкуство. Организатори на проявата са Община Стара Загора и „Арт Мозайка“. За тазгодишното издание на форума е избрана темата „Мотиви от българските шевици“, за която ще се използват рециклирани керамични плочки.

mozayki

Шевиците символизират хармонията в света и човешкото поведение, като в тях са закодирани различни символи, които са били част от бита и културата на българина. Завръщането към корените е мисия ,която споделяме и така отдаваме признателност към изкуство, с което предците ни са разказвали своите истории и са предавали послание за здраве, любов и благоденствие. Не е случайно и мястото, подбрано от организатора „Арт Мозайка“ за сбъдване на събитието – парка на Старозагорските минерални бани, където се провежда ежегодния фолклорен фестивал „Богородична стъпка“.

По традиция биеналето се открива с изложба на участниците. Тази година жителите на града могат да се насладят на уникални мозаечни произведения на изтъкнати наши и чуждестранни творци – „едно пиршество от цветове и идейни концепции, чрез които публиката ще съпостави различните мозаечни школи и материали“ и е част от изложбата „Балкански мостове III“, организирана от „Сдружение Асоциация на Българската Мозайка“. Официалното откриване е на 1 юли в 17:30 часа в Музей на религиите и ще може да бъде разгледана до 20 юли.

Отдадени на идеята за популяризиране на мозайката и обединени от общата страст към тази древна художествена форма, доброволци от всички краища на България се обединяват в стремежа си да покажат, че тя е изключително разнообразна като приложение и може да има съвременно звучене. За целта през годините екипът използва различни техники и материали, като резултатите на тази творческата отдаденост могат да се видят и днес на различни позиции в града като: паното „Нова зора“ в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ изработена от стъклокерамика; парадната икона на Игнатий Старозагорски и надписа в новопостроения храм, изпълнени по православните канони със смалт и мрамор; и репродукцията на символа в герба на града „Лъвица, кърмеща лъвче“ от мрамор и гранит.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg