Кръгла маса на Фестивала на лавандулата – Тракийският университет може да помогне

Кръгла маса на Фестивала на лавандулата – Тракийският университет може да помогне на производителите

Част от множеството инициативи и събития на Националния фестивал на лавандулата, който се проведе в Чирпан и с. Средно градище, беше кръгла маса на тема „Производството на етерични култури в България – предизвикателства и успехи“. Залежало лавандулово масло, пренасищане на пазара и некоректно производство на лавандулови продукти от определени представители бяха основните проблеми, които поставиха земеделските производители.

Част от тях имаха предложения за излизане от кризисната ситуация, но тъй като въпросът е от национално и мащабно естество, след дискусията взеха решение да се проведе работна среща в Тракийския университет в края на месец септември. Нейната основна задача ще бъде учените от Тракийския университет и от Института по розата и етеричномаслените култури да помогнат и насочат земеделските производители в по-рентабилен път и да постигнат консенсусни решения по основните си проблеми.

Доц. Нели Грозева представи всички специалности и възможности на Тракийски университет, както по време на Кръглата маса, така и на проведените множество срещи по време на двудневния Фестивал на лавандулата.

По покана на кмета на община Чирпан, Тракийски университет участва в празничните дни със собствен информационен щанд в Чирпан и в с. Средно градище, изцяло вписващ се в лавандуловия етикет на празника. Кандидат-студенти и родители имаха възможността да се запознаят с всички факултети и специалности на висшето училище. А интересът на младите хора към бъдещите им професии беше изключително разнообразен. Информационният щанд беше посетен и от земеделския министър проф. Христо Бозуков, който сподели, че се гордее с постиженията на Старозагорската алма матер.

В кръглата маса участваха министър-председателят Стефан Янев, заместник-министърът на земеделието Георги Събев, кметът на община Чирпан Ивайло Крачолов, доц. Нели Грозева – заместник-ректор на Тракийски университет и преподавател по ботаника, учени от Института по розата и етеричномаслените култури, преподаватели от УХТ, директора на фестивала Нина Гиргинова и лавандулопроизводители, съобщиха от пресцентъра на Тракийския университет.

DSC07496

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема