Цветница – душата на Мъглиж

Поетичната рамка от стихове, създадени от ръката на роден в Мъглиж поет, е напълно подходяща за пресъздаване на атмосферата и букета от емоции, с които беше посрещната Цветница – празника на град Мъглиж. Тази година празникът беше пъстър, истински, цветен, многолик и запомнящ се.

 

 

Цветнице шарена, Цветнице пъстра,
Всяка година със теб се завръщам,
в бащини двори вратата отварям
в спомени скъпи тук се забравям.

Цветнице моя, празник обичан,
всяка година аз се заричам
в роден Мъглиж да се върна отново,
с трепет да слушам празнично слово.

С пълно сърце на хоро да се хвана,
дето се вие тук на мегдана.
Стари приятели с радост да зърна
и със любов да ги силно прегърна.

Цветница - празник от всички обичан,
Цветница – празник за здраве наричан.
Всяка година с любов той ме връща
в роден Мъглиж и във бащина къща.

Стиховете на Ваня Желязкова,
спечелили първо място
в конкурса за най-добро стихотворение

 

Със сигурност всеки един от изпълнилите централния площад граждани и гости е отнесъл със себе си прекрасно цветно късче – спомен от този ден.

Празничната програма беше разделена в две части. С много аплаузи беше посрещнато изпълнението на малките възпитаници на Детска градина „Камбанка” – град Мъглиж. Пременени в народни носии, те изпълниха песни, стихотворения и фолклорен танц. Щафетата беше поета от детска вокална група „Звънче” при Народно читалище „Пробуда - 1869” в град Мъглиж. Вокална група „Ретро” при същото читалище ни върна в атмосферата, в която са празнували нашите родители през изминалите години. Любителски танцов състав „Нанси” засили доброто настроение на присъстващите. В края на първата част всички участници изпълниха сцената. Под звуците на песента ”Детска планета” на Крисия и заобиколен от малки и големи, кметът на Община Мъглиж Господин Господинов освободи от клетката и пусна на воля в небето три бели гълъба – символи на мира, чистотата и скромността в християнската традиция. Пъстри балони, сякаш събрали в себе си чистите детски мечти и желания, последваха полетелите гълъби.

Втората част на програмата започна с представянето на специалните гости на празника: Емил Христов – заместник-председател на Народното събрание, Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, депутатите Маноил Манев и Борис Кърчев, Гергана Микова – областен управител на област Стара Загора,  Пламен Йорданов – областен координатор на политическа партия ГЕРБ, Станимир Радевски – кмет на Община Павел Баня, Румен Стоянов – кмет на Община Калофер, Мехмед Зейнел – директор на Дирекция Държавен фонд „Земеделие” – Стара Загора,  Дамян Миков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните, Димитър Димитров – кмет на село Ягода, Николай Карагьозов – кмет на село Ветрен, Тоньо Бенев – кмет на село Дъбово, д-р Стефан Христов – председател на Общински съвет Мъглиж, общински съветници от Общинския съвет на Мъглиж.

По стара българска традиция, две деца в народни носии ги посрещнаха с празнична погача и сол. Други деца, облечени като цветя, сложиха на китките на дамите гривни от цветя, а мъжете закичиха с цвете. Официалната част беше открита със стихотворението на старозагорски поет, който хората познават, като свой съгражданин, роден в Мъглиж.

Кметът на Община Мъглиж Господин Господинов отправи послание към присъстващите. Той пожела всички заедно да продължаваме да градим бъдещето, за да бъде то по-добро и щастливо. Поздрав за празника отправи и областният управител на Област Стара Загора Гергана Микова.

От празничната трибуна прозвучаха поздравителни адреси от министър-председателя на Република България Бойко Борисов, от президента Румен Радев, от Национално сдружение на общините, от Синдиката на българските учители, от Териториално-статистическо бюро „Югоизток”, от кмета на Община Гурково и от кмета на Община Гълъбово.

Празничен водосвет отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, който освети и букетчета от върбови клонки за всички гости.

Новото в празника тази година беше провеждането на поетичен конкурс за най-добро стихотворение на тема „Цветница – празник на град Мъглиж”. Регламентът на конкурса предвиждаше две възрастови групи – деца и възрастни. Най-много участници с прекрасни поетични постижения в детската възрастова група имаше от Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” – с. Ветрен и Основно училище „Христо Смирненски” – с. Тулово. Надпреварата в тази група беше оспорвана и спечелена от Цветелина Богданова Караджова от 6-и клас на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” – с. Ветрен.

Във втора възрастова група убедителна победа беше отредена на стихотворението на Ваня Желязкова, жител на Мъглиж. Победителите бяха удостоени с грамоти и подаръци за постигнатите с труд и талант първи места. Класирането беше извършено от професионално жури от Сдружение с нестопанска цел „Творецъ”.

Кметът на Община Мъглиж Господин Господинов връчи поздравителни адреси и подаръци на жители на града, чиито имена са свързани с празника. Това са Цветана Петкова Пеева, Цветанка Серафимова Иванова, Цветан Тошков Томов, Цветелина Колева Берберова, Цветелина Красимирова Боруджиева, Цветелина Иванова Колева.

За доброто настроение на жителите и гостите на града се погрижиха популярните сестри Диневи и техния оркестър „Стоки бенд” и момчетата и момичетата от атрактивната танцова формация „Веселие” от Стара Загора. Кметът на Община Мъглиж Господин Господинов с националния флаг в ръка поведе традиционното празнично хоро, което се изви на площада.

Цветница

Цветница

Цветница

Цветница

Цветница

Цветница

Цветница

Цветница

Цветница

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: Община Мъглиж)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24