В Мъглиж ще избират членове на Съвета на децата

В Мъглиж ще избират членове на Съвета на децата

Община Мъглиж обяви процедура за избор на членове на Съвет на децата - консултативен орган към председателя на Държавната агенция за закрила на детето, който работи в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето.

Целта е да се насърчава детското участие в процесите на изработване на политики за децата и вземане на решения. Процедурата предоставя шанс на младите хора от всяка административна област и на децата от уязвимите групи да кандидатстват за включването им към този важен проект, като им дава възможност да обменят знания, умения и ценности, и да взаимодействат с държавни и неправителствени организации на национално и регионално ниво. Съгласно процедурата за избор на членове на Съвета на децата, утвърдена от председателя на Държавна агенция за закрила на детето, одобрението на кандидатите се извършва на два етапа.

През първия етап кметът на всяка община извършва избор на кандидатури за членове на територията на общината и ги предлага на областния управител. На втори етап - областният управител извършва подбор на кандидатите, подадени от всички общини, и представя трите номинирани за областта кандидатури във всяко направление, съществуващо на територията на областта до председателя на Държавната агенция за закрила на детето.

Първият класиран е титуляр за съответната област, а вторият класиран е заместник на титуляра в Съвета. Заместниците участват в заседанията на Съвета, когато титулярът е възпрепятстван и подпомагат дейността му на местно ниво. Стартираната от Община Мъглиж процедура цели подобряване на механизма за детското участие на национално ниво чрез гарантиране на широка представителност на децата и ангажиране на органите на местното самоуправление, гражданското общество, медиите и бизнеса. За членове могат да бъдат предлагани кандидатури на деца на възраст до 18 години. По този начин се дава увереност на младите хора и децата от Община Мъглиж, че тяхното мнение е важно и то ще бъде взето предвид от всички ангажирани страни, гарантиращи правата на децата.

Кандидатите за членовете на Съвета трябва да отговарят на следните критерии:

  • активност;
  • креативност;
  • толерантност;
  • ангажираност към обща кауза;
  • умение за водене на преговори и участие в групови дискусии;
  • ориентираност към резултати;
  • организаторски умения;
  • доказани умения да работи, мотивира и обединява децата на областта;
  • умение за изказване на позиция от името на другите деца от областта;
  • възможност за пътуване без придружител.

Ролята на детето е представителна. Всяко дете кандидатства по местоживеене и посочва настоящ адрес. Документите на кандидатите – формуляр и мотивационно писмо по образец, се подават в Община Мъглиж от 3 април до 24 май 2018 г., всеки работен ден от 8:30 часа до 17:00 часа, в сградата на Общинска администрация или на официалната електронна поща на Община Мъглиж – Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24