Реновиране на пътя между село Тулово и град Мъглиж

Общинското ръководство на Мъглиж реши да изпълни със собствени сили цялостен и качествен ремонт на пътя между Тулово и общинския център Мъглиж – един мащабен проект, чиято обща стойност възлиза на 1 милион лева.

Пътят между село Тулово и град Мъглиж е част четвъртокласна общинска пътна мрежа и има голямо значение за региона, но също и за пътуващите от Южна към Северна България през Прохода на Републиката. Извършване на неговата рехабилитация беше планирано като част от интегриран проект, с който Община Мъглиж кандидатства в Държавен фонд „Земеделие”, но който по необясними за ръководството на общината причини не беше финансиран. Социалната и обществената значимост на този проект е голяма и това се потвърждава и от данните на Пътна полиция – на ден по този участък преминават между 4000 и 6000 пътни превозни средства.

tulovo maglizh putИзключително лошото до скоро състояние на пътя създаваше предпоставки за пътно-транспортни произшествия и това застрашаваше живота и здравето на хората. Това наложи пътният участък от село Тулово до Мъглиж да бъде спешно ремонтиран със средства на общината и преди началото на пролетта по него вече може да се пътува без опасност.

Решението обаче е временно. Допълнително обременяваща е ситуацията с много лошото състояние на републиканската пътна мрежа по трасето село Ягода – село Шаново – село Зимница – село Ветрен, която на практика е и най-прекият пътен участък водещ от Южна България към Прохода на Републиката.

С този основен аргумент Община Мъглиж реши да осигури необходимите средства чрез поемане на общински дълг в размер на 850 хиляди лева, който трябва да се върне в срок от 10 години. Останалата сума ще бъде осигурена чрез рационално използване на капиталовата държавна субсидия, включена в бюджета на общината, съобщиха от Общината.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

tel 080015131