Фестивалът на оперното и балетното изкуство започва на 17 ноември

С премиера на операта „Фауст” от Гуно на 17 ноември 2022 г. се открива 52-рото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора, стана ясно на пресконференция в Общината. „Още от създаването си през 1967 г. като Мартенски музикални дни Фестивалът основно се финансира от Общината. Той е едно от знаковите събития на Стара Загора, но е и знаменателно събитие за националния културен живот”- каза Диана Атанасова, началник-отдел „Култура” в Общината.

Draganov FOBI

Директорът на Държавна опера - Стара Загора представи трите оперни заглавия в програмата на фестивала – „Фауст”, „Дама Пика” на Държавна опера - Варна и „Чичовци” на Софийска опера и балет. „Фестивалът е фактор за развитието на българското балетно и оперно изкуство, той не е само една витрина” – каза Огнян Драганов. Той подчерта, че и съпътстващата програма е изключително богата – изложби, представяния на книги, майсторски клас на Калуди Калудов, концерт на Ансамбъл „Софийски солисти”, гостуване на струнен квартет и сопраното Беса Лугичи от Косово.

Силвия Томова, художествен ръководител на балета на Държавна опера - Стара Загора разказа за балетните постановки в програмата. С авторски танцов спектакъл ще се представи Александра Драгова, Балет „Арабеск” участва с последния си премиерен спектакъл „Триптих” на хореографите Аршак Галумян, Ангелина Гаврилова и Филип Миланов. По интересен начин ще бъдат отбелязани 80 години от поставянето на танцовата драма „Нестинарка” – на 30 ноември в Библиотека „Захарий Княжески” ще се съберат всички балерини, които са били в образите на Демна и Струна, сред тях е и самата Силвия Томова.На 25 и 26 ноември публиката ще види двата прекрасни балета на Старозагорска опера „Лешникотрошачката” (на 25) и „Лебедово езеро” (на 26) с музика, изпълнена от оркестър, дирижиран от Ивайло Кринчев. Това са спектакли, с които Балетът заминава на двумесечно турне в Нидерландия и Германия в началото на декември.

В края на пресконференцията сценографът и костюмограф на „Фауст” Денис Иванов разказа за своята концепция – безкраен коридор като едно пътуване към отвъдното и пространство, в което Фауст прави своята равносметка.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема