180 представители на Тракийски университет се включиха в кръводарителска кампания

Студенти, преподаватели и служители на Тракийски университет – Стара Загора, за поредна година взеха активно участие в традиционната есенна кръводарителска кампания на Районен център по трансфузионна хематология (РЦТХ). Акцията за безвъзмездно и доброволно кръводаряване се проведе в рамките на 4 дни и благородната идея да помогнат на непознат в нужда прегърнаха общо 180 кръводарители.

83-ма от тях предприеха тази смела крачка за пръв път, съобщиха от пресцентъра на Университета.

Надежда Сачанова, организатор кръводаряване на РЦТХ - Стара Загора сподели: „По традиция всяка година организираме пролетна и есенна кампании за кръводаряване в Тракийски университет със съдействието на ректорското ръководство. Напролет тази година възобновихме сътрудничеството си след пандемията и се радваме, че младите хора тук и техните преподаватели отново са активни в това добро дело.“

Повече от 30 пъти е дарявал кръв гл. ас. д-р Желязко Събев от Аграрен факултет. Като истински вдъхновител, той беше един от първите участници кампанията, давайки личен пример на своите млади колеги. Д-р Събев решава да кръводари за пръв път още преди 20 години, едва навършил 18 години, за да помогне за спасяването на човешки живот. „От тогава дарявам всяка година по два пъти, защото смятам, че това е един дълбоко хуманен акт. Акт, който се надявам все повече и повече колеги преподаватели, студенти и служители да последват.”

Pamela

И ето че доброто е заразно – в рамките на кампанията общо 83-ма смели млади хора се присъединиха към благородната кауза и кръводариха за пръв път. Една от тях беше Памела Йотова – първокурсничка от специалност „Ветеринарна медицина“, която разказва: „Страхотно е да знаеш, че си споделил частица от себе си и по този начин си помогнал за опазването на човешки живот. Радвам се, че подкрепяна от своите колеги, преодолях своето първоначално притеснение и се реших да участвам. Вярвам, че от тук насетне кръводаряването ще бъде неизменна част от моя живот.”

kravodariavane

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема