Нарисувай ми театър

Отличиха най-добрите творци от конкурса „Нарисувай ми театър“

Над 100 деца на възраст от 7 до 18 години се включиха в предизвикателството на Драматичен театър „Гео Милев“ – конкурса „Нарисувай ми театър“. Той беше организиран по повод Международния ден на театъра – 27 март. Младите творци, както и театралите, които отбелязват своя професионален празник, бяха поздравени от зам.-кмета на Стара Загора Милена Желева.

Наградите на най-добрите, успели да изобразят сцени от постановки, бяха връчени на стилна церемония във фоайето на втория етаж на Културен център „Стара Загора“.

Специална благодарност към децата, които рисуваха почти месец, отправи и директорът на драматичния театър Светла Тодорова.

„Не са много изложбите, плод на съвместната работа на актьори и куратор, които дават толкова интересни и изненадващи резултати. Не са много и изложбите, в които един като че ли познат репертоар на трупа успява да ни изуми и вдъхнови“, изтъкна в словото си Милева Желева, заместник кмет по култура, туризъм и младежки дейности.

Експертно жури с председател художникът Димо Генов и членове – актьорите Светла Тодорова и Красимир Ненков разгледа постъпилите творби. Първото място при най-малките заслужи Христина Василева от Шесто основно училище „Св. Никола“, при втората възрастова група първенец е Мартин Господинов от същото училище. При най-големите, приза взе Росица Бъчварова от Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“. Всички участници получиха грамоти и символични подаръци.

В същото време, във фоайето на първия етаж на културния център, бе наредена експозицията „Сцени от миналото“, която извади архивите на театъра и провокира интереса на публиката.

27 март под липите стартира по нетрадиционен начин – театрали четоха поезия в градския транспорт и предизвикаха усмивки още рано сутринта. Атрактивната презентация сътвориха Христофор Недков, Елена Азалова, Мария Енева, Димитър Митев и Диана Найденова. Част от репертоара на пътуващата поезия включи и драматизиран откъс от романа „Възвишение“ на Милен Русков.

Кулминацията на празничния ден ще бъде спектакълът „Иконите спят“, който представя последните месеци от живота на Гео Милев в неговото най-близко обкръжение – Мила Геомилева, Николай Хрелков, Христо Ясенов, Марко Марчевски, Георги Шейтанов. Това е история за ежедневните битки и трудните решения, за волята да твориш въпреки ограниченията... И за безусловната вяра в Свободата. Началото е от 19.00 часа. Час по-рано, Общински духов оркестър ще внесе нотка разкош на пешеходната зона пред Културния център заедно с актьорите от театъра.

teatar stara zagora 02

teatar stara zagora 03

teatar stara zagora 04

teatar stara zagora 05

Над сто деца и ученици се включиха в първото издание на Националния конкурс „Нарисувай ми театър“, който организира Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора. Инициативата се провежда за първи път, уточниха от Драматичен театър „Гео Милев“. Сто и осем рисунки на ученици от цялата страна и 21 плаката, дело на възпитаници на Националната гимназия по полиграфия и фотография се включиха в надпреварата, обяви директорът на театъра Светла Тодорова. Кандидатите, които са на възраст от 7 до 18 години, имаха задача да представят в картина спомени от спектакли на старозагорския театър.
В празничния ден беше открита и изложба „Сцени от миналото“. В нея са събрани част от архивите на театъра, декори, костюми, афиши и програми от хитови постановки на трупата, реализирани през миналия век.

Имената на наградените ученици в Националния конкурс „Нарисувай ми театър“ са:

  • Възрастова група 1 – 4 клас:

I място
Христина Василева – Шесто ОУ „Св. Никола“ Стара Загора

II място
Дея Георгиева – Девето ОУ „Веселин Ханчев“ Стара Загора

III място
Крисия Николова – Девето ОУ „Веселин Ханчев“ Стара Загора

Поощрителна награда
Радост Банкова – Шесто ОУ „Св. Никола“ Стара Загора

Поощрителна награда
Матеа Косева – ОУ „Кирил Христов“ Стара Загора

Поощрителна награда
Александра Флорес – Школа за изобразителни изкуства при НЧ „Родина 1860“ Стара Загора

  • Възрастова група 5 – 8 клас:

I място
Мартин Господинов – 6 ОУ „Св. Никола“ Стара Загора

II място
Ивана Копанова – 6 ОУ „Св. Никола“ Стара Загора
II място
Виктор Стоев –  СУ „Васил Левски“ Стара Загора

III място
Иван Дерменджиев – 6 ОУ „Св. Никола“ Стара Загора

III място
Ивайла Стоянова –  6 ОУ „Св. Никола“ Стара Загора

Поощрителна награда
Калоян Желев –  6 ОУ „Св. Никола“ Стара Загора

  • Възрастова група 9 – 12 клас

I място
Росица Бъчварова – ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора

Специална награда
Дамла Сезгин Кемик –  СУ „Никола Вапцаров“ гр. Айтос

Поощрителна награда
Люба Модракович – НУМСИ „Христина Морфова“ Стара Загора

Специална награда – за учениците от НПГ по полиграфия и фотография София и техния ръководител Георги Дичев за изключителните плакати, които изработиха и изпратиха за изложбата.

За всички участници в конкурса бяха подготвени грамоти и предметни награди.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg (снимки: Драматичен театър „Гео Милев“)

На подобна тема