Живко Тодоров ще направи промени в екипа си, за да работи общината по-добре с хората

ГЕРБ спечели местните избори в Стара Загора с категоричен резултат. Досегашният кмет Живко Тодоров получи подкрепата на 79% от гласувалите, а в 51-местния Общински съвет влизат 27 души от управляващата партия, след сериозно пренареждане на листата чрез преференциален вот.

"Благодаря на всички хора, които ни подкрепиха в община Стара Загора, защото това доверие, което ни дадоха е много голямо и през следващите 4 години ще трябва да работим много сериозно, за да го оправдаем и да направим така, че хората да се чувстват удовлетворени от избора си" - каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Той съобщи, че ГЕРБ отново ще предложи за председател на Общинския съвет на Стара Загора водачът на листата и общински ръководител на партията Емил Христов.

"Програмата, с който Живко Тодоров спечели е и програма на политическа партия ГЕРБ. Ние ще продължим да подкрепяме неговите предложения и инициативи и през следващите четири години" - заяви Емил Христов.

Той акцентира на това, че независимо от мнозинството, което има ГЕРБ в новия Общински съвет, няма да има капсулиране, а ще се търси партньорството на всички политически сили, неправителствени и браншови организации, за да се включи експертният потенциал на града в обществения живот и в работата на местния парламент.

Живко Тодоров обяви, че предстоят промени в екипа му и в администрацията, защото иска да бъде подобрена дейността и отношението към гражданите. Ще бъде увеличен и броят на заместник кметовете, за да се задълбочи работата по отделните ресори. Той отказа да назове конкретни имена и заяви, че ще обяви екипа си след като положи клетва.

Той съобщи, че общината има готовност да кандидатства с проекти за европейско финансиране във всички сфери и ще цели да привлече максимално повече външни средства. По време на предизборната кампания общината е успяла да вземе още 4,5 млн. лева, с които ще бъдат облагородени още 18 междублокови пространства.

Кметът ще акцентира през новия си мандат и на повишаването на енергийната ефективност, което ще доведе до сериозни икономии и ще осигури ресурс за периода след 2020 г., когато няма да има еврофондове.

"Няма по-голяма подготовка от това общината да стане енергийно ефективна и да може да си пести разходите. Всяко саниране на сгради води до сериозни икономии. В момента се изпълнява проект за подмяна на уличното осветление по Фонд "Козлодуй". Общината плаща на година по 1,2 млн. лева. След реализирането на проекта разходите ще намалеят с 500 000 - 600 000 лева и средствата ще се използват за други полезни дейности" - коментира Живко Тодоров.

Друга цел, която си поставя той през новия мандат е привличането на повече инвеститори. Предстои разговор с голям производител на авточасти. Собствениците на компанията имат желание да отворят завод, който ще осигури работа на квалифицирани кадри. Кметът не пожела да съобщи името на потенциалния инвеститор, преди окончателните разговори, защото и други градове имали апетити към чуждестранното дружество.

Живко Тодоров заяви, че няма промяна в политиката му по отношение на незаконното строителство и през пролетта ще бъдат отстранени къщите в ромския квартал "Лозенец", които са изградени против всякакви правила.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg