Старозагорският куклен театър е с две номинации за ИКАР

Кукленият театър в Стара Загора е с две номинации за ИКАР 2024. Те са в категория „Най-добър спектакъл“ за „Тайната на Ленхен“ по Михаел Енде с реж. Елица Петкова, която получи и номинация в категория „Постижение в кукленото изкуство“ за режисурата на същия спектакъл. Номинациите са излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство.

В категорията „Постижение в кукленото изкуство“ номинациите са излъчени и от комисия в състав: проф. Васил Рокоманов, сценограф, Димитър Димитров, актьор и режисьор и Мая Димитрова, актриса и режисьор. Можете да участвате в гласуването и да подкрепите двете номинации тук.

„Театралната постановка може да разглежда всякакви теми и може да предизвиква веселие или смях, но трябва да има цел. Създаването на безцелеви продукти поражда в публиката естетика на безсмислието", смята номинираната за ИКАР Елица Петкова в статията си „Как да създадем вкус в публиката в детска възраст“. Според нея „малките зрители са за кратко публика на театъра за деца. Имаме твърде малко време да общуваме с децата си и като родители, и като автори на произведения за тях. И е важно да използваме това време максимално. Да се опитаме да бъдем отговорни към тях, но и към себе си“.

За „Тайната на Ленхен“ на Михаел Енде, номинираната с ИКАР режисьорка казва, че е история за сблъсъка на вселените на малките и големите. Спектакълът разказва как и двете страни да се научат да слушат и да проявяват търпение едни към други, както родителите, така и децата.

Можете да гледате „Тайната на Ленхен“ на 3 февруари от 11:00 часа на сцената на Кукления театър в Стара Загора. Спектакълът ще гостува на 11 февруари на сцената на Столичен куклен театър, заедно с още три представления на Старозагорския куклен театър в София през февруари, съобщиха от пресцентъра на Кукления театър.

elitsa petkova 1

lenhen

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема