Живко Тодоров: Изграждаме парк "Бедечка"

15,5% от имащите право гласуваха на местния референдум за бъдещето на "Бедечка" в Стара Загора и заради ниската избирателна активност няма решение дали да се отчуждят земите на собствениците и теренът да стане парк, или квартал.

"Активността беше ниска, но хората се произнесоха, че искат парк, и ние ще се съобразим с тяхното мнение" - заяви на пресконференция кметът Живко Тодоров. Общината взема предвид и мотивите на мнозината негласували, водени от нежеланието от парите на данъкоплатците да се плащат големи суми за отчуждаване на земите. Кметът на Стара Загора заяви, че този референдум е трябвало да се проведе назад в годините, когато са поставени основите на този обществен казус, защото сега спестените от допитването пари се плащат многократно.

"Проведохме сутринта на 19 юни среща с премиера Бойко Борисов, за която искам да му благодаря, тъй като той живо се интересува от въпроса и какви са възможните варианти за неговото решаване. Стигнахме до предложението да продължим с промяната на Общия устройствен план в посока на запазване на парковата територия. Ще проведем разговори със собствениците, за да им предложим обезщетение с равностойни терени, които са собственост и на държавата" - обясни Живко Тодоров.

"Смятам, че това е най-добрият начин и собствениците ще се съгласят, защото ще получат равностойна земя, а жителите на общината ще продължат да се радват на зелени територии" - каза областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

До края на седмицата ще станат ясни конкретните терени, които са в регулация и имат достъп до изградена инфраструктура.

При промяна на Общия устройствен план, ще се пристъпи към отчуждаване, като собствениците могат да обжалват подробния устройствен план, както и оценките на имотите си.

"Ако собствениците не приемат предложението на Общината и се стигне до процедура по отчуждаване и нямаме разбирателство, в период от 15 години след приемането на Подробния устройствен план трябва да бъде изплатена съответната територия. От държавата ние ще поискаме да ни бъдат прехвърлени такива терени и ако няма желание от страна на собствените, тогава Общината ще търси възможност за реализация на тези терени и със средствата те да бъдат обезщетени. Това обаче ще бъде иден много по-дълъг процес във времето" - обясни кметът.

Наличните строителни разрешения не могат да бъдат отменени. Изградени са 8 кооперация в "Бедечка" и предстои строителството на още две сгради. На 20 юни пресконференция ще дадат и собствениците на земи.

Въпреки липсата на представителност на проведения местен референдум, Община Стара Загора ще изгради парк край река Бедечка - заяви кметът Живко Тодоров

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова за възможното решение на казуса "Бедечка" в Стара Загора

Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg