Милиони левове на Община Стара Загора са несправедливо и нелогично блокирани

След съдебни дела на три инстанции 9 млн. лева на Община Стара Загора са блокирани. Ищци са „Пътстрой“ ООД - Стара Загора и „Интегрирани пътни системи” АД - София, като съдружници в ДЗЗД „Железник СЗ - 2011”.

Първата фирма, представлявана от Сашо Желязков, има дял 95%, а „Интегрирани пътни системи“ АД - 5% .

Дружеството по Закона за задълженията и договорите е избрано за изпълнител по европейски проект да реконструира и облагороди улиците в кв. "Железник". Договорът е за около 4,5 млн. лева без ДДС и е сключен от предишния кмет на Стара Загора проф. Светлин Танчев. Дружеството печели обществената поръчка заради най-краткия посочен срок на изпълнение – едва 18 дни и трябва да фрезова и асфалтира около 9 километра улици. Крайната дата е 30 април 2012 г. и след нея Общината няма право, по силата на договора, да плаща за извършени дейности след нея.

"От фактурата, която ни е предоставена, ние признахме 1,3 млн. лв. за дейности, извършени до 30 април 2012 г. Договорът ни забранява да платим всичко останало след тази дата, защото се касае за привличане и управление на европейски средства и процедурите се контролират много строго" - заяви кметът Живко Тодоров на пресконференция.

Дружеството завежда съдебен иск срещу Общината на 12 октомври 2012 г., който е отхвърлен от Окръжен съд - Стара Загора през септември 2015 г., но след обжалване Апелативният съд в Пловдив и Върховният касационен съд се произнасят в полза на ищеца, който трябва да получи над 3,4 млн. лева плюс лихвите.

"Най-малкото, което може да се каже за това съдебно решение, че е несправедливо. Излиза според съда, че изобщо не трябва да гледаме договора.Какво казва?: Нищо, че не си е спазил срока, нищо, че има изрична клауза, която казва "Не плащайте", но съдът казва ние е трябвало да платите. тогава излиза, че договорите са написани, за да може всеки да ги тълкува както иска. Аз имам своето обяснени - частният интерес в днешно време е по-силен от обществения и общинския, в този случай" - категоричен е кметът на Стара Загора.

Общината е осъдена да плати на дружеството исканата сума, но реално са блокирани 9 млн. лева. Дружеството има задължения към фалиралата по-късно Корпоративна търговска банка и Националната приходна агенция. Оказва се, че дни след заведеното дело срещу Общината за неизплатената по договора сума, ДЗЗД „Железник СЗ - 2011” е сключило цесия и вземането е прехвърлено на трето юридическо лице. В момента всяка от страните претендира, че тя трябва да получи сумата от 3,4 млн. лева плюс лихвите от 2012 г. до сега.

dogovor zheleznik stara zagora

Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема