Безспорният победител в кинофестивала „Златната липа - 2015“ е българският филм "Урок"

Филмът „Урок“ (България и Гърция) на младите автори Кристина Грозева и Петър Вълчанов са безспорният победител в Третото издание на кинофестивала „Златната липа“. Международното жури с председател Станимир Трифонов присъди наградата за най-добър филм на историята по действителен случай за учителка по английски език от малко българско градче.

Тя е принудена да прекрачи границите на собствените си принципи. Героинята във филма „Урок“ прави компромис и с разбиранията си за честност, справедливост и морал.

Брилянтното изпълнение на Маргита Гошева в ролята на учителката Надежда и носи наградата на „Златната липа - 2015“ за най-добра актриса.

Кадър от филма "Ничие дете"Още два филма от 11-те ленти, състезавали се в конкурсната програма на фестивала тази година ще получат награди на церемонията по закриване на „Златната липа“ тази вечер от 18 часа в залата на Старозагорската опера. Също като „Урок“ с 2 награди ще си тръгне от Стара Загора и филмът „Ничие дете“ (Сърбия и Хърватия). Вук Ршумович получава наградата за най-добър режисьор, а изпълнителят на главната роля Денис Мурич за най-добър актьор.

Кадър от филма "Сивас"Третият печеливш от официалната селекция на фестивала е турската история „Сивас“. Филмът ще получи наградата на Съюза на българските филмови дейци.

На церемонията тази вечер официално ще бъде връчена и специалната награда на фестивала „Златната липа“ за цялостен принос в киното на големия български актьор Васил Михайлов. Веднага след церемонията ще бъде излъчен награденият филм „Урок“. Пропусналите да видят другия награден филм от фестивала – сърбо-хърватската лента „Ничие дете“, имат шанса да го направят от 21 часа в залата на библиотеката.

infoz autor www.infoz.bg