Индустриална зона Загоре в Стара Загора ще бъде първата в България от модерен тип

Индустриална зона „Загоре” в Стара Загора ще бъде първата в България от модерен тип

Новата индустриална зона „Загоре” в Стара Загора ще бъде изградена в рамките на две години. Тя ще бъде първата в страната от модерен тип, с напълно готова инфраструктура. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той присъства на подписването на меморандум между кмета на общината Живко Тодоров и изпълнителния директор на Национална компания „Индустриални зони” ЕАД Антоанета Барес.

Предстои да бъде създадено смесено дружество между държавата и Община Стара Загора. Националната компания ще участва с финансов ресурс, а Общината ще апортира 115 дка земя. Тя се намира на терена на бившето опитно поле в кв. „Зора”.

„След всичко позитивно, което се случи в индустриалната зона в Пловдив, е логично инвестициите да продължат към Стара Загора” – каза кметът Живко Тодоров. Той уточни, че оценката на земята е около 5 млн. лева.

„Държавата ще инвестира необходимите средства, за да се превърне индустриалната зона в привлекателен център за инвеститори” – заяви икономическият министър Емил Караниколов.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви, че е от изключително важно държавата да участва в изграждането на индустриалната зона в Стара Загора. „От значение е не само финансовият ресурс, който ще отдели държавата за изграждане на инфраструктурата. Когато дойде инвеститор той отива първо в Министерство на икономиката, за да се запознае с възможностите за инвестиции. И когато ние сме една от тези опции, които са приоритет да държавата, имаме по-голям шанс да привлечем инвеститори в нашия град” – коментира той.

Икономическият министър информира, че след публикации за предстоящото подписване на меморандума за изграждане на индустриалната зона в Стара Загора, сериозен инвеститор от автомобилния сектор е направил запитване. В тази връзка Емил Караниколов заяви, че България е изключително привлекателна за инвеститорите. „Миналата година, през миналата година през Агенцията за насърчаване на инвестициите, сме сертифицирали 31 инвестиционни проекта за над 300 млн. лева, осигуряващи около 5000 работни места. За първите 15 дни на годината издадохме сертификати на проекти за около 500 млн. лева, благодарение, на които ще бъдат разкрити над 2000 работни места” – каза икономическият министър.

В Агенцията за инвестиции се разработват още 21 проекта на обща стойност около 1 млрд. лева за 4500 работни места”. Национална компания” Индустриални зони” ЕАД е в процес на преговори с 18 инвеститори.

На подписването на меморандума присъстваха областният управител на Стара Загора Гергана Микова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, ръководството на Общината и общински съветници.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема