Стара Загора се включва в Европейската седмица на професионалните умения

Общо 19 фирми от Старозагорска област отварят врати за ученици и родители в Европейската седмица на професионалните умения, която ще се проведе от 19 до 25 ноември 2018 г. Стара Загора участва в инициативата за втори път. Координатор е Регионалното управление на образованието в Стара Загора.

Партньори са Община Стара Загора, Областна администрация, Търговско-промишлена палата - Стара Загора и другите регионални работодателски организации.

IMG 0271„Има повишен интерес към професионалното образование. Това е пътят, за да подобрим отношението към него особено на родителите“ - каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя даде пример с големия интерес към обучението по IT умения, което организира Общината. Строителните фирми също са проявили интерес към подобно обучение за подготовка на кадри. „Подпомагаме и професионалните гилдии, за да се формира интерес към оставане в професията“ - допълни Сотирова. Предвижда се и създаване на Специализирана професионална гимназия.

„И бизнесът, и Регионално управление на образованието, и областните, и общински администрации подкрепят нашите справедливи искания за повече и по-добри кадри. Все още професионалното образование е с нисък престиж, затова Дните на отворените врати са важен елемент, който се прилага на практика в Европа. Навсякъде се отварят вратите на предприятия, за да могат деца и родители да добият реална представа за индустрията, да се запознаят с реалното производство“ - каза Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора. По думите му има сериозен ръст на участие на фирмите. Миналата година са били 7, сега са 19 от различни отрасли. „Бизнесът е стигнал до това съзнание да си партнира с институциите. Инфраструктурата на Стара Загора е готова да обучава повече, но трябва да променим отношението на обществеността към професионалното образование“ - категоричен е Олег Стоилов. Според него Професионалното образование и дуалното обучение трябва да станат национална политика.

„Идеята е да положим началото на подготовката за план-прием за следващата учебна година. Сегашният е балансиран и при него съотношението е 60/40 в полза на професионалното образование“ - обясни Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието. Според нея професионалното образование става все по-модерно и трябва да се създаде механизъм за популяризирането му. До 10 декември се очаква информацията от работодателските организации и училищата особено за нови професии, които да залегнат в новия план-прием.

Повечето от фирмите, включили се в Дните на отворените врати са партньори по проекта ДОМИНО за въвеждане на дуалното обучение в професионалното образование, който тази година за няколко професионални гимназии навлиза в реална фаза на трудово обучение.
В Старозагорска област се организират Дни на отворените врати на фирмите още веднъж - през месец април, по време на Областната панорама на професионалното образование.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема