Община Стара Загора получи средства за обновяване на Зоопарка

Община Стара Загора получи средства за обновяване на Зоопарка

Община Стара Загора получи одобрението на „Фонд за устойчиви градове“, в ролята му на „Фонд за градско развитие за регион Юг“, за финансиране на проект „Реконструкция на Зоопарк Стара Загора“. Стойността на договора, който беше подписан, е в размер на 4 199 939 лв., съобщиха от пресцентъра на Общината.

От тях 2 477 964 лв. са финансирани от „Европейския фонд за регионално развитие“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020“.

Предстои сключване на договор с фирмата, спечелила обществената поръчка. Символичната първа копка на цялостното обновяване на емблематичното място за отмора на малки и големи старозагорци ще бъде през септември. Докато траят ремонтните дейности зооградината няма да работи. Част от животните ще бъдат преместени, обсъждат се варианти за временен подслон. Срокът за изпълнение на обновяването е 18 месеца. „При хубаво време строителните работи може да свършат и по-рано“ - каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Реализацията на проекта за реконструкция на зоопарка ще го превърне в още по-атрактивна зона за обществен отдих, както и за познавателни и образователни дейности. Предвижда се изграждане на учебен център с експозиционна част.

Цели се пълно подобряване на състоянието на цялата зона на зоопарка, която да бъде в съответствие със световните стандарти за отглеждане на животни. Проектът включва още и подновяване на външната ограда на градината, рехабилитация на съществуващите алеи за разходка и нови такива, нови санитарни възли и други. Всички защитни огради около клетките ще бъдат обновени.

Зоопаркът, който се намира в сърцето на най-големия парк в града – „Митрополит Методий Кусев“, е създаден през 1957 г. и е вторият в страната, след софийския. Година по-рано се поставя началото му, когато от трудовото поделение в града улавят вероятно избягал елен лопатар от гориста местност Орманя край град Ямбол. Поделението подарява животното на тогавашното предприятие „Градини и паркове”. Градският народен съвет решава с него да се постави началото на бъдещата зоологическа градина. На мястото на сега съществуващата бадминтон площадка е бил първият дом на зоокъта.

Площта му днес е 70 дка и е дом на над 400 животни от 80 вида от почти всички континенти. Зоопаркът е публична общинска собственост и е лицензиран, а от 2014 г. има статут на спасителен център по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES.

zoo

zoopark stara zagora

zoopark stara zagora 01

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема

Най-четеното от последните дни