Започва цялостно обновяване на Зоопарка в Стара Загора

Започва цялостно обновяване на Зоопарка в Стара Загора

Символична първа копка за цялостно обновяване на Зоопарка в Стара Загора ще бъде направена на 21 септември, в 12:00 часа. Община Стара Загора получи одобрението на „Фонд за устойчиви градове за реализация на проект „Реконструкция на Зоопарк Стара Загора“. Договорът, който беше подписан, е за близо 4,2 млн. лева.

Целта е да бъде подобрена средата в едно от любимите места за отмора и разходка на старозагорците и гостите на града. Зоопаркът ще бъде по-атрактивен и ще предоставя възможности и за образователни дейности.

Ще бъде подобрено състоянието на цялата зона на зоопарка в съответствие със световните стандарти за отглеждане на животни. Проектът включва още и подновяване на външната ограда на градината, рехабилитация на съществуващите алеи за разходка и нови такива, нови санитарни възли и други. Всички защитни огради около клетките ще бъдат обновени.

Зоопаркът, който се намира в сърцето на най-големия парк в града – „Митрополит Методий Кусев“, е създаден през 1957 г. и е вторият в страната, след софийския. Година по-рано се поставя началото му, когато от трудовото поделение в града улавят вероятно избягал елен лопатар от гориста местност Орманя край град Ямбол. Поделението подарява животното на тогавашното предприятие „Градини и паркове”. Градският народен съвет решава с него да се постави началото на бъдещата зоологическа градина. На мястото на сега съществуващата бадминтон площадка е бил първият дом на зоокъта.

Площта му днес е 70 дка и е дом на над 400 животни от 80 вида от почти всички континенти. Зоопаркът е публична общинска собственост и е лицензиран, а от 2014 г. има статут на спасителен център по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber