Започва цялостно обновяване на Зоопарка в Стара Загора

Започва цялостно обновяване на Зоопарка в Стара Загора

Символична първа копка за цялостно обновяване на Зоопарка в Стара Загора ще бъде направена на 21 септември, в 12:00 часа. Община Стара Загора получи одобрението на „Фонд за устойчиви градове за реализация на проект „Реконструкция на Зоопарк Стара Загора“. Договорът, който беше подписан, е за близо 4,2 млн. лева.

Целта е да бъде подобрена средата в едно от любимите места за отмора и разходка на старозагорците и гостите на града. Зоопаркът ще бъде по-атрактивен и ще предоставя възможности и за образователни дейности.

Ще бъде подобрено състоянието на цялата зона на зоопарка в съответствие със световните стандарти за отглеждане на животни. Проектът включва още и подновяване на външната ограда на градината, рехабилитация на съществуващите алеи за разходка и нови такива, нови санитарни възли и други. Всички защитни огради около клетките ще бъдат обновени.

Зоопаркът, който се намира в сърцето на най-големия парк в града – „Митрополит Методий Кусев“, е създаден през 1957 г. и е вторият в страната, след софийския. Година по-рано се поставя началото му, когато от трудовото поделение в града улавят вероятно избягал елен лопатар от гориста местност Орманя край град Ямбол. Поделението подарява животното на тогавашното предприятие „Градини и паркове”. Градският народен съвет решава с него да се постави началото на бъдещата зоологическа градина. На мястото на сега съществуващата бадминтон площадка е бил първият дом на зоокъта.

Площта му днес е 70 дка и е дом на над 400 животни от 80 вида от почти всички континенти. Зоопаркът е публична общинска собственост и е лицензиран, а от 2014 г. има статут на спасителен център по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

Цената на петрола се срина. Икономическата блокада заради коронавируса и търговската война между Русия и Саудитска Арабия доведоха до свиване на търсенето и многократно увеличение на предлагането. Фючърсите в Лондон поевтиняха с 12,7% до най-ниско ниво от март 2002 г., а в Ню Йорк лекият американски суров петрол падна под 20 долара за барел

* * *
Унгарският премиер Виктор Орбан получи правото да управлява страната с укази, което поставя страната единствено под неговото командване. Парламентът на Унгария одобри правото на Орбан да "прескача" институцията за вземането на всички важни решения. Конституционният съд, в който Орбан има доверени лица, ще бъде основният орган, който ще може да перазглежда тези решения. Правителствата по целия свят поемат извънредни правомощия, за да се борят с коронавируса, блокирайки всички аспекти на ежедневния живот и затваряйки граници, на малко кабинети си позволяват подобни действия без да сложат крайна дата

 

Най-четеното от последните дни