Милена Желева - Регионалната библиотека Стара Загора

Зам.-кметът Милена Желева се срещна с екипа на Регионалната библиотека в Стара Загора

Обща работна среща проведоха днес заместник-кметът на Стара Загора с ресор „Култура, туризъм и младежки дейности“ Милена Желева и екипът на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Те обсъдиха актуални проблеми, свързани със стопанисването на сградата на библиотеката и необходимостта от нова климатична система за залата, която е предпочитано място за редица събития.

Коментира се също и възможността за създаване на ново арт пространство в района на музей „Литературна Стара Загора“.

„Предстои да бъде приет бюджетът на общината, който отново е балансиран и консервативен, въпреки че средствата тази година за Културния календар са по-малко. Това се налага заради издръжката на новите обекти, като Културен център „Стара Загора“, но и заради недофинансирането с 1,3 млн. лева и липсата на консенсус сред общинските съветници относно повишаването на таксата за битови отпадъци“, сподели с присъстващите Желева. Тя подчерта, че през настоящата година Община Стара Загора отпуска 45 хил. лева за дофинансиране на дейностите на Регионалната библиотека.

Директорът на културната институция Надежда Груева обясни, че през 2019 г. са заемани над 100 000 книги и са регистрирани над 500 нови читатели и ползватели на библиотеката.

„Вие развивате много динамична дейност, с която надграждате културния живот в региона. Библиотеката има своето заслужено място у всеки един старозагорец“, обобщи зам.-кметът Милена Желева и подчерта, че ще съдейства за разрешаване на проблемите на институцията. Срещите с културните институти в общината ще бъдат регулярни, за да има пряка комуникация между тях и общинското ръководство, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

По време на срещата бяха обсъдени още приключилите проекти за подобряване на културната инфраструктура в града. Голям беше интересът от страна на работещите в библиотеката към новите бази, които предстои да заработят, като Къщата на Николай Лилиев и Културния център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“. Обсъден беше и предстоящият ремонт на Летния театър.

www.infoz.bg  www.infoz.bg