Тракийски университет и община Чирпан ще работят за развитие на образованието

Тракийски университет и Община Чирпан ще работят за развитие на образованието

Тракийският университет в Стара Загора и Община Чирпан започват съвместна работа по дейности, насочени към образованието и бъдещето кариерно развитие на младежите от общината, стана ясно на работна среща между ръководствата на двете институции. Ректорът на университета доц. Добри Ярков представи новите 5 специалности, които разкрива висшето училище.

Той сподели, че срещите му с кметове на общини и представители на бизнеса целят новите специалисти да имат добри практически умения, за да отговорят на потребностите на бизнеса от кадри. Две от новите специалности – „Етерично-маслени култури“ и „Местни финанси“ могат да срещнат широко развитие при зрелостниците от града на Яворов, имайки предвид множеството лавандулови масиви и острата нужда от обучени кадри в общинска администрация, заявиха от ръководството на Общината.

Залагаме на доказани преподаватели и на нови млади кадри, обучени в Европа. Ще допуснем и хора от практиката и бизнеса да станат част от учебния процес – заяви доц. Ярков.

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов покани Тракийския университет да представи своите факултети и специалности на 5 март в сградата на общината, където ще бъде организиран Ден на отворените врати за зрелостниците.

Конструктивният диалог между двете институции допринесе и до бъдещо развитие на амбициозни проекти като разкриване на нови специалности в средните училища, които да са тясно свързани с направленията на Тракийския университет, съобщиха от пресцентъра. Той от своя страна може да помогне на гимназиите с преподаватели. Бяха обсъдени идеи и за изнесени курсове за следдипломно обучение на територията на града, както и съвместен проект със Сдружение с нестопанска цел „Зелени балкани“ за изграждане на база в богатата на флора и фауна местност Ягъч.

На срещата присъстваше и Стратия Чалев – представител на Студентския съвет и член на Настоятелството на университета, който предложи студентите да участват активно в Дните на отворените врати и да запознават зрелостниците със специалностите и тяхната специфика. И тъй като е във волейболния отбор на Тракийския университет, Чалев получи предложение от г-н Крачолов да организират приятелски турнири по волейбол с гимназистите, което ще постави началото на естествената връзка между тях.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема