Реставрирана подова мозайка е експонирана в Регионалния исторически музей в Стара Загора

Реставрирана подова мозайка е експонирана в Регионалния исторически музей в Стара Загора

Изящнa геометрична пoдoвa мoзaйĸa от началото на IV век, открита в археологическия резерват Августа Траяна, беше представена в Регионалния исторически музей в Стара Загора от директора Петър Калчев и завеждащия отдел „Антична история” асистент Мария Камишева. Мозайката е изцяло геометрична и има емблема, която към момента не е установено какво изобразява.

Вероятно става въпрос за лице, но тъй като в късната античност не е било прието да бъде представяно, се е наложило да бъде премахнато и мястото е било трамбовано – съобщи Мария Камишева. Тя допълни, че първоначално мозайката е била открита в много лошо състояние, но още в началото е станало ясно, че е изработена с много цветове и много прецизно.

mozayka 2

„Мозайката е много красива и представя една малка част от това огромно наследство, което Стара Загора е получила от красивия античен град Августа Траяна” - каза по време на откриването ресорният зам.-кмет Милена Желева. Тя изрази благодарност към всички, работещи в музея, които се грижат и подпомагат ежедневно опазването на цялото културно-историческо наследство на Стара Загора. Милена Желева изрази подкрепата на общинското ръководство за бъдещите проекти на културната институция, като пожела всички открити мозайки да бъдат показани на света.

Мозайката беше открита при разкопки през 2016 г. Рecтaвpацията e направена по нова технология със специални алуминиеви пити, които позволяват тя да бъде мобилна и да се представя на различни места. Тя е извършена c финaнcoвaтa пoдĸpeпa нa Министерство на културата в paзмep нa близо 30 xиляди лева.

На събитието присъстваха още началникът на отдел „Култура” при Община Стара Загора Диана Атанасова и зам.-областните управители Петя Чакърова, Красимир Червилов и Димитър Драчев, журналисти и граждани.

 mozayka 3

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема