Стара Загора празнува на Пети октомври

Стара Загора празнува на Пети октомври

На 5 октомври Стара Загора отново ще чества своя празник. Навършват се 141 години от паметната дата 5 октомври 1879 г., когато княз Александър Богориди полага основния камък за възстановяването на Стара Загора след опустошенията в града по време на Руско-турската война. В парк „Пети октомври“ признателните потомци ще отдадат почит на загиналите и ще поднесат венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на Стара Загора.

Началото ще бъде дадено в 9:45 часа. Тогава Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи празничен молебен в Катедрален храм „Св. Николай“.

Ритуалът за издигане на Националното знаме на Република България и предаване на символичния ключ на града на Кмета на Млада Загора ще се проведат от 10:30 часа на площада пред Общината.

След това започва фолклорен концерт „Поздрав от децата на Стара Загора“ с участието на Детски фолклорен ансамбъл „Загорче“, Детски фолклорен ансамбъл „Траянци“ при Центъра за подкрепа за личностно развитие и Детско-юношески народен хор „Жарава“ при читалище „Родина – 1860“.

В 16:30 часа в парк „Артилерийски“ ще има концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон 2020“ ще бъде открита в 17:00 ч. в Зала „Байер“.

Кулминацията на празника започва в 18:00 часа на площада пред Общината. Старозагорецът Стефан Вълдобрев – актьор, композитор, музикант, певец, филмов режисьор, който през май навърши 50 години, ще представи авторската си „Книга за песните“. Поздрав към старозагорци ще бъде концертът на групата му „Обичайните заподозрени“, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg