Ветеринарни лекари направиха уникална за България операция на камила

Ветеринарни лекари в Тракийски университет направиха уникална за България операция на камила

Екип от ветеринарни хирурзи и анестезиолози отстрани 800-грамов тумор от камила във Ветеринарните клиники на Тракийски университет – Стара Загора. Операцията е първа и уникална за България. Собственици на животното са циркови артисти, които бяха неотлъчно до камилата в продължение на дни.

Ветеринарните лекари споделят, че операцията на огромното животно е била истинско предизвикателство за тях. Те са се натъкнали на сложния случай при посещение за профилактичен преглед на животните в обекта, където ги отглеждат. Установяват, че има проблем в устната кухина със съмнения за тумор. Впоследствие диагнозата се потвърждава и заедно със собствениците, с цената на всички рискове, решават да извършат операция по отстраняване на туморното образование на 4 февруари.

Операцията на 16-годишният Рамзес е успешна, а през цялото време той е придружаван от друга камила - своя приятел Зевс, тъй като не могат един без друг. Рамзес вече се възстановява и излиза на разходка в двора на ветеринарните клиники заедно със Зевс, съобщиха от пресцентъра на Тракийски университет.

Камили

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема