Съвременните будители на Стара Загора получиха отличия

Наградите „Анастасия Тошева“ и „Млад учител“, които се присъждат за високи постижения в областта на науката и образованието в Община Стара Загора, бяха връчени на официална церемония днес в Регионалния исторически музей при спазване на всички противоепидемични мерки. Беше връчена и наградата „Будител на Стара Загора“, която се присъжда от Съюза на учените в Стара Загора.

Плакет „Млад учител“ за 2021 г. беше връчен на трима млади преподаватели – Теодора Нончева, учител по Информатика и информационни технологии в Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, Силвия Колева, начален учител в група за целодневно обучение в Средно училище „Христо Смирненски“ и Мария Личева, учител по природни науки в Пето основно училище „Митьо Станев“. „Останете в професията, учениците имат нужда от млади учители“, призова Иванка Сотирова.

Носители на плакет и диплом „Анастасия Тошева“ за 2021 г. станаха колективите на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ и Средно училище „Иван Вазов“ за постигнати изключителни успехи в развитието на образованието. И двамата директори Мариета Петрова и Динко Цвятков благодариха за признанието и категорично заявиха, че наградата е за труда на целия екип от невероятни преподаватели.

Васил Хаджиилиев обяви и новите носители на приза „Будител на Стара Загора“ – Йовка Николова, собственик и главен редактор на вестник „Старозагорски новини“, номинирана от „Мини Марица-изток“ АД и проф. Лилия Пекова, началник на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, номинирана от нейни студенти-доброволци в ковид отделението.

С Химна на будителите беше дадено началото на празника. „Днешният ден е символ на вярата, на духовността, на непреходността. Сега, когато имаме изключителна потребност от повече духовност и разбирателство, имаме нужда от всички Вас, защото трябва да възпитаваме , трябва да образоваме и да съхраним това, което имаме. Всички ние трябва да обичаме нашия град, да сме сплотени, за да възпитаваме днешното поколение. Трябва всички заедно да привличаме, да увличаме, за да постигнем тази среда, която може да направи истински човеци“, каза в приветствието си зам.-кметът Иванка Сотирова.

На церемонията присъстваха още: Милена Желева, зам.-кмет култура, туризъм и младежки дейности, Валентина Бонева, общински съветник, председател на Постоянната комисия по образование, наука и защита правата на децата, Дарин Петков, общински съветник, председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания, Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието, Стара Загора, проф. д-р Мирослав Карабалиев, зам.-ректор на Тракийски университет, инж. Андон Андонов, изп. директор на „Мини Марица-изток“, доц. д-р Васил Хаджиилиев, председател на Съюза на учените в Стара Загора, учители, директори на училища, културни дейци.

Музикален поздрав към участниците поднесоха малките певци от Детско-юношески хор „Жарава“ към Народно читалище „Родина“. Присъстващите чуха за пръв път и новата „Песен за Стара Загора“, изпълнена на запис от Вокална студия „Усмивки“ към Народно читалище „Родина“.

malakov pekova

yovka

X3 08935

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема