Живко Тодоров: „Има още много добри неща, които трябва да направим за Стара Загора“

„Имахме много успехи през изминалия мандат, но и немалко трудности. През 2011 г. наследихме Община Стара Загора с много задължения и заеми, които трябваше да се погасяват и с намален кредитен рейтинг. За четири години успяхме да върнем кредитите, да повишим рейтинга, даден от Standard & Poor's, на ВВ+.

А и да поддържаме стабилна перспектива” - каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

По време на мандата му в Стара Загора са реализирани проекти за над 260 млн. лева. Тролейбусният транспорт е изцяло обновен. До края на годината ще пристигнат новите 55 автобуса с всички екстри, които ще заменят досегашните стари и амортизирани коли. Живко ТодоровНовите автобуси са на стойност 30 млн. лева, а средствата са осигурени от остатъчния ресурс по оперативна програма „Регионално развитие 2007 - 2013”. Изцяло е рехабилитирана контактната мрежа. Направени са нови спирки с модерни електронни указателни табла за маршрута и времето на пристигане на тролейбусите и автобусите от градския транспорт.

„Това означава, че през следващите 15 години Стара Загора няма да има проблеми с градския транспорт. Луксозните и удобни тролеи и автобуси ще стимулират хората повече да ги използват за сметка на личните им автомобили, което ще облекчи до известна степен трафика” - каза кметът Живко Тодоров.

Сериозни инвестиции са направени в образователната инфраструктура. Много училища и детски градини са основно ремонтирани и в тях са въведени мерки за енергийна ефективност. Изградени са и две нови детски градини с необходимите удобства.

„Децата са най-голямото богатство и трябва да се инвестира в тяхното обучение, условията, в които учат трябва да се добри и комфортни” - добави Живко Тодоров.

„Работим много добре и с инвеститорите, за да ги улесняваме в разкриването на нови работни места. Премахваме административните пречки и развиваме електронните услуги. В момента водим разговори с двама много сериозни инвеститори и ако те изберат нашия град, това ще бъде най-голямата инвестиция, която е правена тук през последните години” - сподели кметът. Той уточни, че за целта ще бъдат необходими много инженери и квалифицирани специалисти. „Това е много важно, защото не сме привърженици да привличаме неквалифицирана работна ръка, която да е ниско платена. И е радващо, че Общината не е най-големият работодател в Стара Загора, което означава, че бизнесът има много голям дял и се развива динамично” - коментира Живко Тодоров.

На 20 септември 2015 г. кметът и министър-председателят Бойко Борисов откриха новия модерен парк в Стара Загора. Той е на площ 70 дка. Разполага с много детски и спортни площадки, шадравани и места за отдих. Предстои да бъде построена и голяма зала с капацитет от 5000 места за спортни прояви и концерти.

Общината поиска от държавата останалите 40 дка от терена на бившите артилерийски казарми, за да се изградят още спортни съоръжения и постоянни атракции. Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент да изпълни искането.

До края на годината ще заработи Регионалното съоръжение на третиране на битовите отпадъци, чието изграждане е финансирано с 53 млн. лева по оперативна програма „Околна среда” и ще обслужва 12 общини. Изградена е и сепарираща инсталация в Стара Загора, в резултат на която до депото достига по-малко отпадък.

Живко Тодоров за пореден път заяви своята безкомпромисност по отношение на незаконното строителство в ромския квартал „Лозенец” в Стара Загора. През лятото на 2014 г. с негова заповед бяха съборени над 60 къщи, които са изграждани назад в годините върху терен, който е парк. Същата съдба очаква още над 90 незаконни постройки. На последното заседание на Общинския съвет за мандата бяха гласувани да бъдат продадени чрез търг 6 имота в квартала, за да могат хората чрез отстъпено право на строеж да изградят законни къщи.

„Тези хора не плащат данъци, създават нерегламентирани сметища, изсичат гората. Затова решихме да прибегнем до крайни мерки, за да въведем ред. Всички, които се противопоставят на това, включително и организациите, които уж защитават правата на човека, се държат лицемерно, защото играят срещу интереса на държавата и на хората” - коментира кметът на Стара Загора. Според него, тези организации ще бъдат много по-полезни, ако инвестират енергията си да извоюват пред европейските институции средства за изграждане на жилища на ромския етнос.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров започва предизборна кампания за втори мандат и ще заложи на позитивизма, на вече направеното и на това, което предстои да бъде създадено в общината.

„Ще продължа открития диалог с хората. Винаги съм се радвал когато ме наричат Живко, а не г-н Тодоров. Никой не е вечен на поста си и желанието ми е да оставя повече следи, които да бъдат трайни за Стара Загора” - каза в заключение кметът.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема