Лъвицата Косара в Зоопарк Стара Загора

Лъвицата Косара става част от Зоопарка в Стара Загора

Зоопаркът в Стара Загора очаква в следващите дни да получи лиценз, за да посрещне любителите на разходките и животните в изцяло обновената си обстановка. Зоологическата градина е с площ от 70 дка и е в сърцето на парк „Митрополит Методий Кусев“. Създаден е преди 65 години и е вторият в България след този в София. Варненската лъвица Косара от около седмица е част от обитателите на Зоопарк Стара Загора.

Ivelina Ilieva i Ivanka Stoqnova

Причината 11-годишната голяма котка да е настанена сред зеленината на Аязмото е размножителен заем между местната зооградина и варненската. Лъвицата все още се адаптира към новата обстановка, но е добре физически и все повече се чувства като у дома си. Крайната цел е създаване на двойка и след това на поколение със старозагорския лъв Симбаджи.

Варненската царица на животните Косара е родена в София, но е отглеждана в Морската столица. Тя и преди се е запознавала със старозагорски представител на нейния род. През 2013 година посрещна на своя територия Симба и заедно създадоха поколение през следващата година от три лъвчета – едно женско и две мъжки. Братче и сестриче бяха преместени в Благоевград, а другото мъжко коте е в Хасково.

От ноември 2019 година Косара е без половинка. От варненския зоокът с тъга си спомнят Симба, починал при тях от старост.

Лъвицата, която тежи близо 200 кг, пропътува разстоянието от Варна до Стара Загора без проблем. Тя е придружавана от екип специалисти – д-р Михаил Василев и инж. Георги Тодоров, както и от Иванка Стоянова, директор на общинско предприятие „Зоопарк – СЦ“ – Варна.

Документите по преместването на животното прие от варненския си колега новият директор на Зоопарка в Стара Загора Ивелина Илиева. Тя е възпитаник на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет. И двамата ръководители на зоологически градини обявиха, че тепърва предстоят съвместни инициативи, обмяна на идеи и опит.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24