Лъвицата Косара в Зоопарк Стара Загора

Лъвицата Косара става част от Зоопарка в Стара Загора

Зоопаркът в Стара Загора очаква в следващите дни да получи лиценз, за да посрещне любителите на разходките и животните в изцяло обновената си обстановка. Зоологическата градина е с площ от 70 дка и е в сърцето на парк „Митрополит Методий Кусев“. Създаден е преди 65 години и е вторият в България след този в София. Варненската лъвица Косара от около седмица е част от обитателите на Зоопарк Стара Загора.

Ivelina Ilieva i Ivanka Stoqnova

Причината 11-годишната голяма котка да е настанена сред зеленината на Аязмото е размножителен заем между местната зооградина и варненската. Лъвицата все още се адаптира към новата обстановка, но е добре физически и все повече се чувства като у дома си. Крайната цел е създаване на двойка и след това на поколение със старозагорския лъв Симбаджи.

Варненската царица на животните Косара е родена в София, но е отглеждана в Морската столица. Тя и преди се е запознавала със старозагорски представител на нейния род. През 2013 година посрещна на своя територия Симба и заедно създадоха поколение през следващата година от три лъвчета – едно женско и две мъжки. Братче и сестриче бяха преместени в Благоевград, а другото мъжко коте е в Хасково.

От ноември 2019 година Косара е без половинка. От варненския зоокът с тъга си спомнят Симба, починал при тях от старост.

Лъвицата, която тежи близо 200 кг, пропътува разстоянието от Варна до Стара Загора без проблем. Тя е придружавана от екип специалисти – д-р Михаил Василев и инж. Георги Тодоров, както и от Иванка Стоянова, директор на общинско предприятие „Зоопарк – СЦ“ – Варна.

Документите по преместването на животното прие от варненския си колега новият директор на Зоопарка в Стара Загора Ивелина Илиева. Тя е възпитаник на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет. И двамата ръководители на зоологически градини обявиха, че тепърва предстоят съвместни инициативи, обмяна на идеи и опит.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

 

Живко Тодоров: „Ще бъдем безкомпромисни с качеството на възстановяване на инфраструктурата след ремонта на „Водоснабдяване и канализация“. Имаме много забележки по изпълнението на дейности от ВиК проекта, който се изпълнява в Стара Загора. В непрекъснат диалог сме с дружеството, за да коригираме проблеми при възстановяването на улиците. Тази наша борба ще продължи, докато не видим добър краен резултат.

новини в сайта RSS емисия facebook twitter youtube subscribe ilko gruev Четете в Telegram Viber infoz.bg в Гугъл новини

Можете да следите съдържанието на сайта чрез:

emailКанала ни в Telegram

emailЕмисията в Twitter

emailСтраницата ни във Facebook

emailКанала ни във Viber

 

Най-четеното от последните дни