бира

Високите температури в Европа са проблем за производителите на бира

Горещини през това лято в голяма част от страните в Европа може да имат неблагоприятен ефект дори и върху бирата, въпреки че топлото време стимулира консумацията на освежаващата напитка. Ечемичените култури в Северна Европа пострадаха заради жаркото слънце и сухото време.

Това може да предизвика проблеми за производителите на бира, които се нуждаят от малц за продукцията си. Добивът на някои от основните производители в Скандинавието, Северна Германия и балтийските държави е застрашен от спад с 30% до 40% от обичайните количества, показват данни на компанията за търговия на ечемик Evergrain Germany.

Цената на ечемика вече се увеличава, като разходите ще трябва да бъдат предадени по веригата на доставки. Някои германски производители вече са започнали да увеличават цената на бирата. „Имаме голям проблем с доставките“, казват от британската компания за търговия Robin Appel Ltd. Малцът не е голям разход за пинт (малко над 470 милилитра) бира, но когато се съберат много пинтове, разходите стават високи.

hops hmelВ Скандинавието извънредните горещини, които причиниха горски пожари в Швеция, означават също, че жътвата ще дойде три до четири седмици по-рано от обичайното. Времето, което се отрази негативно на културите, означава също, че Европейският съюз ще бъде изправен напролет пред недостиг от малц в размер на 490 000 тона през този сезон – първият дефицит от 8 години, по данни на консултантската компания RMI Analytics.

Цените на френския малц нараснаха с над 35% от април 2018 г. до август, достигайки до най-високата си стойност от 2013 г., според данни на Commodity3. От Heineken – вторият по големина производител на бира в света, се оплакаха от по-високи разходи през второто тримесечие на годината. И макар компанията да заяви, че лошата реколта в Европа няма да се отрази на резултатите за 2018 г., тя отказа да коментира ефектите върху периода след това.

Сухото време и горещините предизвикаха драстична промяна на пазара. Преди два месеца се очакваше излишък от над един милион тона европейски малц, но сега пазарът най-вероятно ще трябва да се изправи пред недостиг. Топлото време също така намалява и качеството на продукта, което означава, че по всяка вероятност ще има ечемик, който ще може да се използва само като храна за добитък. Европейската пролетна продукция на ечемик може да се окаже 10% под средната за 5-те последни години. Лошото производство в Северна Европа обаче може да се окаже компенсирано от Франция, където реколтата тази година е много силна и страната може да е способна да гарантира нужните доставки.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24