Министерството на енергетиката се отказва да предлага две тарифи за тока за битовите потребители

Полагат се всички усилия да се задържат и дори намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 01.01.2023 г. Този успех ще помогне да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите.

high voltage

Това се казва в позиция на Министерството на енергетиката, тиражирана само ден след идеята, съобщена от министъра на енергетиката Росен Христов, за въвеждане на праг от 800 киловатчаса за домакинствата при запазването им на регулиран пазар, като консумираната електрическа енергия над тази стойност да се заплаща по-скъпо, при пазарни цени.

От Министерството на енергетиката заявяват, че е гарантираа надеждната работа на енергийната система и е постигнато двойното намаляване на цената на газа и заради това не се налага въвеждане на различни тарифи за тока в бита. Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да допуснем българите да се товарят с непосилни сметки за ток.

Политизирането на темата не е в интерес на българските граждани и бизнес. Министерството на енергетиката работи по различни разчети и антикризисни варианти, които е готово да представи на Народното събрание за обсъждане и решение. Силно се надяваме проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема