„КонтурГлобал Марица изток 3“ представи пред младежи професия на енергетика

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ представи пред младежи професията на енергетика

Представители на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ представиха особеностите и предизвикателствата на професията енергетик пред младежи и студенти, участващи в тазгодишното издание на най-голямото публично изложение за професионално ориентиране „Базар на професиите – 2022“, организиран от българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

Bazar na profesiite 2022 03

Митко Димитров, старши специалист по електроподдръжка и контролно-измервателни прибори и Петър Ковачев, специалист по механична поддръжка в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ разказаха на младите посетители колко важна и отговорна е работата в електроцентралата, която произвежда над 10% от електроенергията в България. Те демонстрирахме нагледно процеса на генериране на електричество и разказаха за различните професии, които намират реализация в сектора. Младежите имаха възможност да научат повече за компанията „КонтурГлобал“, за нейната дейност в България и по света, за възможностите за кариерно развитие и как може да се реализираш в България и все пак да пропътуваш света заради работата в своята компания.

„Енергетиците трябва да са винаги на линия, за да може всички хора да има нормално ежедневие. Да произвеждаш топлина и светлина е една от най-отговорните и благородни професии. Щастливи сме, че имахме възможност да се срещнем с толкова много вдъхновени и любознателни младежи. Тези срещи са винаги зареждащи, макар че ефектът от тях се усеща много по-нататък в бъдещето“, каза Ива Дончева-Нойс, мениджър Комуникации и корпоративна социална отговорност на „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

„Нашият щанд беше сред най-посещаваните на тазгодишния „Базар на професиите“. Имахме вдъхновяващ разговор за бъдещето на енергийния сектор и в страната, и по света. Надяваме се да сме разпалили искрата в тези прекрасни млади хора и те един ден да изберат електроенергетиката като свое поприще,“ допълни тя.

Инициативата е на Българската мрежа на глобалния договор на Организацията на обединените нации и се провежда за осма поредна година. По време на изложението бяха представени над 50 професии – нови и непознати, традиционни, но променени под влияние на техниките и технологиите, обществено значими. Събитието беше посетено от близо 2500 гости и проследено онлайн от 1000 зрители.

Bazar na profesiite 2022 01


КонтурГлобал Марица Изток 3“ притежава и управлява първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. Централата произвежда средно 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда и безопасността на труда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и българската „Национална електрическа компания“ (27%).

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема