Живко Тодоров: Апостолът е символ на всичко онова, което трябва един българин да бъде – умен, смел, горд, непримирим

Живко Тодоров: Апостолът е символ на всичко онова, което трябва един българин да бъде – умен, смел, горд, непримирим!

Старозагорци се поклониха в общоградски ритуал пред паметника на Васил Левски, за да дадат почит пред подвига на Апостола на свободата по повод 150 години от кончината му. Организатори са Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада и Старозагорска митрополия. Тържественият ритуал започна със заупокойна молитва в памет на Дякон Игнатий от старозагорското свещеничество.

Vasil Levski

„Старозагорци се гордеем, защото тук Левски живее 3 години, докато се обучава за свещеник в Хилендарския метох. По думите на Стоян Заимов, именно в Стара Загора, Дяконът получава своето просветление за правда и за свобода. Левски избира своя път, вместо робство – свобода. Апостолът е символ на всичко онова, което трябва един българин да бъде – умен, смел, горд, непримирим. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите задружни усилия, това ни е завещано от него. Да бъдем единни, да бъдем заедно, да се справяме с всичко онова, което е пред нас. Затова трябва да почитаме паметта му, да предаваме на децата обичта към Родината. И както Апостолът се е борил за правда, да възпитаваме неговите идеали и в себе си. Нека повече българи да носят морала в себе си, да имат каузи, за които да се борят, защото само това ще ги увековечи във времето. Поклон пред паметта на Васил Левски!“ – призова кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.

pametnik Vasil Levski

„150 години ни делят от обесването на геният на революционната ни борба, примерът за нравствено величие и родолюбие Васил Левски. Той е Дяконът, той е Апостолът на свободата, който носи на страдащите от тъмнината на робството български души, духът на живота. Очите на сърцето му виждат края на извървения от народа ни 5-вековен мъченически път. Той е, който влага душата си и помага на своя народ да възкръсне в свобода. Обичта към род и родина е огънят, който гори в душата му, монашеското му сърце страда и като достоен Христов ученик той изпълва делото на вечния зов на спасителя Христов. Поклон пред паметта на йеродякон Игнатий – Васил Левски“ – каза по време на ритуала Негово високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

Традиционно възпитаниците на Средно училище „Васил Левски“, чийто патрон е Дяконът, изнесоха рецитал в памет на живота и делото му.

Венци и цветя пред паметника на Левски бяха поднесени от името на поднесоха Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Общински съвет Стара Загора, областния управител на област Стара Загора, Средно училище „Васил Левски“, Старозагорска света митрополия, Тракийски университет, политически партии, обществени организации, признателни граждани.

По повод 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, Регионален исторически музей – Стара Загора отваря музеен обект „Хилендарски метох“ за безплатно посещение от 13 до 19 февруари 2023 г. Работно време: от 10:00 до 12:30 часа и от 13:00 до 18:00 часа.

На 18 и 19 февруари на рекламния екран пред сградата на РИМ ще се излъчва презентация на тема „Васил Левски и Старозагорският революционен окръг“.

IMG 8871

IMG 8867

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х (Twitter)

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber

 

На подобна тема