Умен транспорт – ще е то?

Умен транспорт е подход, който включва модерни технологии в транспортните системи. Пример за това могат да бъдат облачни изчисления и безжична комуникация, базирани на услуги свързани с местоположение и други инструменти за подобряване на мобилността. С други думи, зад умните транспортни системи стои изградена мрежа, която свързва превозни средства, хора и градска инфраструктура.

Какви са целите на умния транспорт?

Ползите от умните технологии и предимствата, които те носят за транспорта в рамките на един умен град са многобройни:

Безопасност – доказано е, че произшествията намаляват при комбиниране на машинно обучение с интернет на нещата (Internet of things – IoT) и 5G, автономните транспортни системи (както в превозни средства, така и в стационарна инфраструктура, като кръстовища). 

Отлично управление – събирането на данни е важен ключ към отговорното публично управление на инфраструктурата. Умният транспорт не само предоставя подробни точки от данни за всеки аспект на транспортната система, но позволява на администраторите да наблюдават по-добре операциите, да проследяват нуждите от поддръжка и да идентифицират ключови източници на проблеми, които трябва да бъдат коригирани.

Ефективност – с по-доброто управление идва и по-ефективното използване. Качествените данни могат да помогнат за определяне на области и за подобряване на ефективността. Например, корекция в разписанията на автобуси, метро, влакове и т.н. Възможността на смяна на маршрути може да осигури по-добри нива за изпълнение и по този начин да обслужват по-добре общността. Умният транспорт е рентабилен, тъй като използва по-добре наличните ресурси. Например, той може да намали разходите, благодарение на превантивната поддръжка, по-ниската консумация на енергия и по-малко ресурси, като по този начин може да предотврати увеличаването на парникови газове и промяната на климатичните условия на локално и глобално ниво.

Сигурност – умният транспорт може да направи съвременния обществен транспорт като цяло по-безопасен и да намали възможностите както за физически, така и за кибератаки, когато се използват софтуерни актуализации чрез виртуална частна мрежа (VPN) и други подобни практики за сигурност.

Екологичност и борба с изменението на климата – първостепенно тук е внедряването на алтернативни източници на енергия за захранване на транспорта. Друго предимство на умния транспорт е, че помага на градовете да използват настоящите си ресурси по-ефикасно и отговорно. По този начин се подпомага процеса за борбата с изменението на климата, както и се насърчава една по-конкурентна и социално приобщаваща градска среда.

Устойчивост – тук се включва задвижване на умни логистични системи от една точка до друга, без да е необходимо да се използва човешки фактор, където безопасността и ефективността могат да бъдат подобрени с помощта на автоматизация, изкуствен интелект и роботика. Подобни иновации могат да подпомогнат създаването на повече работни места с цел безопасност.

Умният транспорт има множество ползи, които водят до намаляване на парниковите газове и подобряване на градския живот

Концепцията за умен транспорт обхваща преминаването от традиционния транспорт към мобилността като услуга (MaaS). Тук са включени множество видове транспорт, решения за мобилност при поискване, електрически превозни средства, велосипеди, съоръжения за бърз масов транспорт, ходене пеша и т.н. Ключовата идея за умната мобилност е да осигури качествена услуга на гражданите и в същото време да минимизира въздействието върху околната среда и климата.

Кои са основните сфери, които умният транспорт подобрява?

  • Информационните системи в реално време: Използването на нововъзникващи технологии в съществуващите транспортни системи и разработването на решения за умна мобилност, свързана със събиране на данни, мониторинг и управление.
  • Предсказуема поддръжка: Концепциите за машинно обучение и изкуствен интелект могат да се използват за предсказуема поддръжка на различни процеси предварително.
  • Интелигентно управление на паркирането: Събиране и анализиране на данни в реално време от сензори и други свързани устройства, за да предоставят ценна информация за наличието на свободни паркоместа.
  • Интелигентно управление на трафика: Използването на ефективен анализ на данни може да помогне при наблюдението и управлението на трафика в реално време, за да се избегнат задръствания. Освен това могат да се изпращат известия в реално време до движещите се превозни средства, относно състоянието на паркиране, маршрути и др.
  • Автоматизирано събиране на пътни такси: Интелигентните решения за мобилност осигуряват безпроблемно плащане на пътни такси и улесняват автоматичните плащания.
  • Интегрирани системи за издаване на билети: Концепцията „Мобилност като услуга“ осигурява интегрирането на местни услуги, като по този начин улеснява интелигентна система за издаване на билети за предоставяне на лесни и мултимодални услуги на гражданите.
  • Интелигентно наблюдение и пътна безопасност: Камерите и другите устройства за сигурност, които са част от свързаната мрежа, помагат за наблюдение на състоянието на трафика, като по този начин повишават пътната безопасност.

X303583

Примери за умни транспортни технологии и връзката им с климатичните промени

Умният транспорт включва използване на технологии и иновации за управление на множество форми на транспорт по по-ефективни и устойчиви начини, като:

  • използва най-добре наличния капацитет
  • гарантира непрекъснати услуги за мобилност и
  • насърчава възприемането на по-екологични и климатично ефективни опции.

Умните системи за управление на градския трафик имат потенциала да използват нововъзникващи технологии като свързани превозни средства, по-бърза свързаност, крайни компютри и IoT, за да осигурят по-ефективно управление на трафика и разпространение на информация между превозни средства, инфраструктура, пътуващи до работното място и системи за обществен транспорт, за да постигнат по-интегрирана, сплотена и устойчива транспортна екосистема, която е от полза за градовете на бъдещето.

Добър пример е Сингапур, където са идентифицирани няколко ключови решения, които преодоляват предизвикателствата пред мобилността и отговарят на настоящите и бъдещите транспортни нужди на градовете. Те включват унифицирано управление на градския трафик и магистрали, интелигентно кръстовище, управление на автопарк на обществения транспорт и интелигентни паркинги.

В Барселона съществува система за паркиране, в която сензори измерват наличността на свободни места в паркингите, за да таксуват тарифи, базирани на търсенето и предлагането в реално време. Освен това, мрежа от сензори в уличното осветление измерва температурата, нивата на звука, замърсяването и трафика. По този начин се намаляват задръстванията в търсене на свободни места и се допринася за по-чист въздух, намаляване на парниковите газове и оптимизиране на температурата на въздуха в градската среда. 

В Япония например, услугата за споделяне на велосипеди е много добре разпространена и утвърдена, като позволява на гражданите да наемат велосипеди. Необходима е само предварителна регистрация и всеки гражданин може да наеме велосипед в съответната станция. Те са незабавно достъпни чрез ползването на официалното приложение. То позволява да се търсят близки велосипедни станции чрез карта и да има лесна и актуалната информираност за споделяне на велосипеди. 

Столичната администрация на Банкок се присъедини към кралската тайландска полиция, за да показва в реално време данни за прах във въздуха за PM 2.5 на умни дисплеи за трафик и билбордове, управлявани от администрацията и полицията. Качеството на въздуха се отчита от станциите за измерване разположени на 70 локации в града. 

Какво се случва в България и има ли у нас умни транспортни технологии? 

В София може да бъде намерена услугата за споделени пътувания с електрически скутери. По този начин трафикът в централните части на столицата може да се намали поетапно. Това пък от своя страна позволява намаляване на използването на лични автомобили, благодарение на което се подобрява дълготрайно градския начин на живот и човешко здраве. Според „Столичен автотранспорт ЕАД“, в последните години 60% от автобусния парк на София е обновен с нови автобуси с най-високия екологичен клас ЕВРО 6. Целта е да бъдат придобивани и използвани все повече автобуси с нулеви емисии, както и да се избягва зареждането с нискокачествени дизелови горива.

Освен това, в София има изградена система за „умни светофари”. Тази система позволява, ако няма пешеходци, светлинната сигнализация да даде възможност на автомобилите да минават по-бързо. 

В услуга на софиянци е разработено мобилно приложение „транспорт при поискване” с динамични спирки. Чрез него може да се поиска транспорт, който да мине и да вземе пътника от дадена локация, което да доведе до оптимизацията на градския транспорт и на маршрутите, по които се движи и тяхното натоварване. 

elektricheski avtobusi stara zagora zhivko todorov

В Стара Загора са въведени множество умни транспортни технологии като умни светофари, модерна билетна система и мобилно приложение „Градски транспорт Стара Загора”. Тези услуги са реализирани благодарение на проекта „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт – фаза 2” по оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020”. Общественият транспорт в града се извършва чрез електрически автобуси.

Относно електронните услуги в сферата на транспорта, в София и Пловдив има устройства за плащане чрез кредитни или дебитни карти. Във Варна пък са поставени нови валидатори към автобусите, които ще могат да четат QR код или баркод от всякакви устройства. Те дават възможност на пътниците да заплатят с безконтактна банкова карта, без инсталиране на допълнителни приложения.

В Добрич със съдействието на оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020” бяха закупени електробуси, зарядни станции и трансформаторна машина. Има обновяване на инфраструктурата в града с ремонт на 30 спирки, с електронни информационни табла и камери за видеонаблюдение.

Бургас пък се фокусира над проекти, свързани със зелената енергия, включващи изграждането на станции за зареждане на електромобили и предвиждането на изграждане на станция за производството на зелен водород. 

В по-големите градове в България, мобилното приложение „Moovit” е добра възможност и улеснение за пътуващите да бъдат информирани за местоположението на градските превозни средства в реално време, ползвайки интерактивна карта. Тази функция е налична за всеки тип транспорт, който споделя GPS данни.

В момента се обсъжда и възможността за инвестиции в България за внедряването на интелигентни електромери, дигитална трансформация на мрежата, изграждане на пунктове за зареждане на електрически превозни средства и др.

Текстът е част от статия на д-р инж. Лидия Витанова, автор на „Климатека“

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg