Заслужено признание за Матей Бонев и неговата книга „Хора и съдби под Аязмото"

През март излезе от печат книгата на журналиста Матей Бонев „Хора и съдби под Аязмото". Представянето ѝ се състоя на 17 март 2017 г. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ - Стара Загора.

Matey Bonev hora sadbi ayazmotoПрисъстваха герои от книгата на известния журналист, приятели и колеги. Авторът получи заслужено признание за своята дългогодишна професионална работа, за таланта да борави умело с думите и да ни прави свидетели на добрите новини, които все повече липсват на страниците на вестниците и в емисиите на електронните медии.

Молебен за здраве на Матей Бонев и присъстващите на представянето на книгата отслужи отец Йордан Карагеоргиев.

Събраните средства от продажбата на изданието, в деня на неговото представяне, са за Културно-просветния отдел към Старозагорска митрополия, който новият старозагорски митрополит Киприян възстанови и повери ръководството му на отец Йордан Карагеоргиев.

Зам.-кметът Красимира Чахова връчи от името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров плакет на Общината и риболовна енциклопедия на Матей Бонев, който е запален риболовец.

Книгата "Хора и съдби под Аязмото" съдържа интервюта и портрети на десетки личности, които са свързани със Стара Загора.

Писани са по време на работата му на журналист по конкретни поводи – юбилей, годишнина, награда или добро дело на известни старозагорци. Днес авторът отново ги предлага на читателя, този път, събрани в първата му книга.  

Тази книга ви среща само с частица от работата на журналиста Матей Бонев и с неговата 40-годишна репортерска практика. Тя събира истории за хора, от които можем да научим много – независимо дали познаваме лично героите или чуваме за тях за първи път. Портретите и интервютата в книгата са публикувани във вестник „Стандарт“ и в списание „7 дни Стара Загора“ в периода от 2009 г. до началото на 2017 г. Обединява ги доброто, човечността, истината. Това е книга, която събира примери от традиционната журналистика – тази, която много медии загърбиха, а Матей Бонев ни показва, че тя е жива и красива.

Матей Бонев"Една причина да събера заедно тези „хвалебствени“ текстове, както биха ги нарекли някои, е, че според мен, ние българите, не умеем да се радваме искрено на успеха на другите. От криворазбран свян или откровена завист много често спестяваме добрата дума, която много хора, като героите на тази книга, заслужават - пише авторът в предговора, с който се обръща към читателите. - Куражът ми да я издам е свързан и с надеждата, че сред неизбежната вестникарска плява читателите ще открият в тези разкази и онези мънички зрънца на истината и доброто" - споделя Матей Бонев.

Книгата „Хора и съдби под Аязмото" е издание на „Инфоз“ – Стара Загора (ISBN 978-619-90597-2-2).

Матей Бонев е роден на 2 януари 1949 г. в с. Елхово, Старозагорско. Завършил е българска филология и журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Работил е 10 години в окръжния вестик „Септември” в Стара Загора. Един от създателите е на първия частен вестник в Града под Аязмото след демократичните промени – вестник „Южна поща“. Бил е главен редактор на вестниците „Южна поща”, „7 + 7” и „Новина плюс”. Работи като кореспондент на вестниците „Репортер 7“ и „Труд“. А след тях, повече от 20 години е кореспондент на вестник „Стандарт“ за региона на Стара Загора.

Илко Груев | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема