Цвета Караянчева: Необходимо е наказание със затвор за домашно насилие

„Най-важното е да гледаме хората в очите, да им казваме истината - ежедневно и постоянно” – каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя участва в Регионалната академия на Младежи ГЕРБ „Перспективи 2019 – европейски и местни“, която се проведе през уикенда в Стара Загора.

karayancheva„Липсват дебати за провеждането на някои политики. През последните месеци опозицията се опитва да отмества фокуса от всичко постигнато от ГЕРБ. Имаме едно успешно европейско председателство, приехме много добър бюджет на страната, харесван дори от синдикатите“, подчерта Цвета Караянчева. Тя отбеляза, че опозицията излиза с предложения за харчене на поне 15 млрд. лева, като не казва откъде ще бъдат взети тези пари.

Малко по-рано, пред медии, председателят на Народното събрание коментира промените в Наказателния кодекс, касаещи домашното насилие. Според нея е много важно в дебата да се включат и неправителствените организации, които да дадат предложения. „Така ще се създаде истински работещ закон. Трябва и общините да участват активно в обсъждането на възможностите, които даваме за защита на жертвите на насилие“, каза Караянчева. Тя заяви, че криминализирането на психическия и физическия тормоз и системното му преследване, ще им даде по-голяма сигурност. „За мен това е лична кауза. Като общество трябва да сме непримирими. Предвидените санкции са до 5 г. затвор или пробация, тъй като досега налаганите административни наказания не дават резултат“, категорична е Цвета Караянчева.

„Ние сме част от глобалния свят. Затова е важна посоката - европейската и световната, защото и ние сме част от този процес“, подчерта Емил Христов, общински ръководител на ГЕРБ в Стара Загора и зам.-председател на Народното събрание. Той дебатира с младите хора теми, свързани с напускането на Великобритания на Европейския съюз, избирателната система в България, развитието на сектора на информационните технологии и др. „В момента БСП се опитва да руши устоите на държавата. Ръководството ѝ насажда негативизъм и отрицателно отношение, категоричен е Емил Христов. Той посочи, че БСП и президентът Румен Радев играят заедно срещу българските институции.

В академията се включиха над 100 млади хора от областите Габрово, Пловдив, Пазарджик, Сливен, Ямбол, Хасково и Стара Загора. Сред лекторите бяха Торстен Гайслер, директор на фондация „Конрад Аденауер“ за България, народният представител Тома Биков, зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, евродепутатът Андрей Новаков, зам.-председателя на Европейски студенти демократи Робърт Киш, народни представители от ГЕРБ, избрани от региона и др.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева коментира предложените промени в Наказателния кодекс, които имат за цел да криминализират домашното насилие

www.infoz.bg  www.infoz.bg