Цвета Караянчева: Необходимо е наказание със затвор за домашно насилие

„Най-важното е да гледаме хората в очите, да им казваме истината - ежедневно и постоянно” – каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя участва в Регионалната академия на Младежи ГЕРБ „Перспективи 2019 – европейски и местни“, която се проведе през уикенда в Стара Загора.

karayancheva„Липсват дебати за провеждането на някои политики. През последните месеци опозицията се опитва да отмества фокуса от всичко постигнато от ГЕРБ. Имаме едно успешно европейско председателство, приехме много добър бюджет на страната, харесван дори от синдикатите“, подчерта Цвета Караянчева. Тя отбеляза, че опозицията излиза с предложения за харчене на поне 15 млрд. лева, като не казва откъде ще бъдат взети тези пари.

Малко по-рано, пред медии, председателят на Народното събрание коментира промените в Наказателния кодекс, касаещи домашното насилие. Според нея е много важно в дебата да се включат и неправителствените организации, които да дадат предложения. „Така ще се създаде истински работещ закон. Трябва и общините да участват активно в обсъждането на възможностите, които даваме за защита на жертвите на насилие“, каза Караянчева. Тя заяви, че криминализирането на психическия и физическия тормоз и системното му преследване, ще им даде по-голяма сигурност. „За мен това е лична кауза. Като общество трябва да сме непримирими. Предвидените санкции са до 5 г. затвор или пробация, тъй като досега налаганите административни наказания не дават резултат“, категорична е Цвета Караянчева.

„Ние сме част от глобалния свят. Затова е важна посоката - европейската и световната, защото и ние сме част от този процес“, подчерта Емил Христов, общински ръководител на ГЕРБ в Стара Загора и зам.-председател на Народното събрание. Той дебатира с младите хора теми, свързани с напускането на Великобритания на Европейския съюз, избирателната система в България, развитието на сектора на информационните технологии и др. „В момента БСП се опитва да руши устоите на държавата. Ръководството ѝ насажда негативизъм и отрицателно отношение, категоричен е Емил Христов. Той посочи, че БСП и президентът Румен Радев играят заедно срещу българските институции.

В академията се включиха над 100 млади хора от областите Габрово, Пловдив, Пазарджик, Сливен, Ямбол, Хасково и Стара Загора. Сред лекторите бяха Торстен Гайслер, директор на фондация „Конрад Аденауер“ за България, народният представител Тома Биков, зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, евродепутатът Андрей Новаков, зам.-председателя на Европейски студенти демократи Робърт Киш, народни представители от ГЕРБ, избрани от региона и др.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева коментира предложените промени в Наказателния кодекс, които имат за цел да криминализират домашното насилие

www.infoz.bg  www.infoz.bg

„Джаз форум“  Стара Загора
 
24 май Стара Загора

Светът

Израелски въздушен удар разруши 11-етажна сграда в град Газа, в която се помещаваха офиси на „Асошиейтед прес“ и други медии. Всички служители и сътрудници на „Асошиейтед прес“ бяха евакуирани безопасно. „Ние сме шокирани и ужасени, че израелската армия атакува и унищожи сградата, в която се помещаваха бюрото на “Асошиейтед прес„ и други новинарски организации в Газа. На косъм избегнахме ужасна загуба на човешки живот“ – заяви президентът и главен изпълнителен директор на „Асошиейтед прес“ Гари Пруит.
По данни на здравното министерство в Газа новата конфронтация е взела от понеделник насам 119 жертви от палестинска страна, в това число 31 деца. Ранените в ивицата Газа са 830

* * *
Безпилотен китайски космически апарат се приземи успешно на повърхността на Марс заедно с намиращия се на борда му марсоход „Чжужун“. „Тянвън“ излетя от Земята на 23 юли 2020 г. с помощта на ракетата носител „Чанчжън-5“ и достигна орбитата на Марс през февруари тази година. Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета.

* * *
САЩ извадиха компания „Сяоми“ от черния списък

* * *
Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер предупреди, че расте броят на мигрантите, опитващи да влязат в Европа по така наречения Балкански път на миграцията

* * *

Населението на Китай се е увеличило за едно десетилетие с 5,4%, достигайки миналата година 1,411 милиона души. В Китай мъжете са с около 35 милиона повече от жените. Близо 64% от китайците през 2020 г. са живели в градовете. Над 63% от хората са в активна възраст (от 15 до 59 години), близо 19% са над 60 години, а почти 18% – под 14 години

Най-четеното от последните дни