Йорданка Джонджорова показва магията на Кападокия чрез фотоизложба

Благотворителност с „Магията на Кападокия“ – с това заглавие журналистката Йорданка Джонджорова подрежда своята четвърта самостоятелна фотоизложба. Тя спазва добрата традиция за благотворителност. Набраните средства ще бъдат в помощ на пострадалите от разрушителните земетресения в Турция на 6 февруари 2023 г. 30 цветни фотоса ще бъдат подредени във фоайето на втория етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ от 3 до 23 април 2023 г.

iordanka dzhondzhorova kapadokia fotoizlozhba 03

Официалното откриване е на 6 април от 17:30 часа.

Подбраните след трудна селекция фотоси са опит да се покаже Кападокия – вълшебна, магична, пъстра и завладяваща. „Трудно, почти невъзможно е да се опише този невероятен край, събиращ ведно история, екзотика и красота. Кападокия се преживява не само с очите, но и с цялата душа“ – споделя с възхита авторката.

Кападокия е историческа област в Централен Анадол, Турция, а географските ѝ елементи включват чутовни образувания от меки вулканични скали, оформени преди милиони години като кули, конуси, долини и пещери. В тях са издълбани храмове и тунелни комплекси от византийско и ислямско време. Кападокия е земя на истини и легенди, място на най-древните човешки поселения, земя на хети, перси, елини, на Александър Велики, на римски, византийски, селджукски и османски владетели. Кападокия е люлка на християнската религия, където още отекват стъпите на Свети апостол Павел, където са родени християнските светци Георги, Василий, Нино и Симеон.

Всяка сутрин с първите лъчи на слънцето в небето се издигат над 170 балона, за да осветят в хармония с изгрева мистичните долини Дервент или Пашабаг. Кападокия е националният музей под открито небе с 15 скални църкви и манастири с уникална християнски стенописи от 4 до 18 век, под закрилата на Юнеско от 1985 година. Кападокия са изумителните подземни градове, подслонили човека две хилядолетия преди Христа, както и извисените скални цитадели Учхисар и Ортахисар, разкриващи от птичи поглед вулканичното море на долините. Кападокия са всички онези гостоприемни градчета, където усмихнати и ведри домакини посрещат туристи от целия свят.

„Постарах се фотосите, запечатали „Магията на Кападокия“ да са като прекрасна огърлица от цветове, пейзажи и атмосфера за очите и душата“ – разкрива Йорданка Джонджорова. Тя благодари за съдействието и подкрепата на Община Стара Загора, на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, също и на „Премио Травел България“, фотостудио „Експрес“, приятели и вдъхновители, на колегите и на семейството си.

Йорданка Джонджорова признава, че от любовта ѝ към пътешествията се ражда и фотографът в нея. А репортерският опит от телевизия и преса ѝ помага много в уляването на мига чрез фотообектива.

iordanka dzhondzhorova kapadokia fotoizlozhba 01

iordanka dzhondzhorova kapadokia fotoizlozhba 04

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема