Фестивал „Хляб и вино“ прави дарение на деца с детска церебрална парализа

Четвъртото издание на фестивал „Хляб и вино“, организиран от Парк-хотел „Стара Загора“, регистрира най-високата посещаемост досега и успя да събере от таксата за посетителски вход 2148 лева. Цялата събрана сума ще бъде дарена.

Парите са предназначени изцяло за лечението на 2 деца от Стара Загора – малкият Георги Стоилов – Гого на 2,5 години и Анна Кръстева на 6 години.

Двете деца се лекуват в чужбина чрез скъпоструващи процедури със стволови клетки. Гого дори присъства със своите родители на тържественото откриване на фестивала на 3 декември. Те изразиха своята дълбока благодарност към старозагорци за съпричастността им към тежкото здравословно състояние на детето им. Лице на благотворителната кампания и тази година беше Мисис България Европа 2017 Ива Гургуриева.

Старт на фестивала и на коледно-новогодишното настроение даде фолклорен ансамбъл „Нашенци“ със самодейци от Народно читалище „Пробуда“ в село Змейово. Приветствие към многобройните гости на фестивала отправи зам.-кметът Иванка Сотирова. Винари от 14 престижни изби на България бяха изложили най-квалитетните си брандове за безплатна дегустация от гостите на фестивала - Братя Минкови, Домейн Менада, Домейн Бояр, Анжелус Естейт, Домейн Пещера, Черноморско злато Поморие, Санта Сара, Дамяница, ВИ Либера, Шато Коларово, Александра Естейт, ВИ Оряховица, Метро Кеш енд Кери. Интересен акцент във фестивала направиха сръбските плодови ракии и меласова водка „Духът на Сърбия“, произведени от Simex Original.

Топ-готвачите на домакините от ресторант „Орфеида“, водени от шеф Минчо Минчев и на Метро Академия, начело с шеф Юри Велев, предприеха ударно готвене на гозби с вино, п+илешко, телешко и свинско месце, които гостите на фестивала с удоволствие дегустираха. В същото време от пещта на ресторант „Орфеида“ заизлизаха италиански пици като за световно, приготвени с много любов и вещина от световния шампион в раздел „Пица Класика“ Радо Кирязов и тазгодишния шампион от Международния шампионат по пица в София Иван Боянин. Радо Кирязов представи и новата си книга „Пица, хляб и страст“, която много от посетителите си закупиха с автограф и лични напътствия от автора. Кирязов беше отложил важно пътуване до Гана, където участва в обучения по елитна кулинария, за да се включи по традиция в старозагорския фестивал „Хляб и вино“. Сладкарите на престижния ресторант пък почерпиха гостите на фестивала с ръчно приготвени сладкиши. Достойно се представиха с разядки и десерти учениците от Професионалната гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“.

Пекарите на ресторант „Орфеида“ пък бяха замесили с жива закваска и изпекли над 200 хляба – с лимец, със сушени домати, с подправки, с ядки и така нататък. Атракция за най-малките посетители беше замесването на специална обредна погача с просфора под вещото ръководство на Ралица от Мрежа „Хлебни къщи“. С нейна помощ децата изпекоха своите произведения и след това сладко си ги похапнаха. Квалитетните деликатесни колбаси на „Кумир-СИ“ поставиха щанда на авторитетните месопреработватели под истинска обсада от желаещи да дегустират новата им продукция.
„Фестивалът беше уникален! Направихме това, за което се събрахме, по най-добрия начин, забавлявахме се и естествено очакваме следващия фестивал. Благодаря на организаторите домакините и целия персонал на ресторант „Орфеида“ и Парк-хотел „Стара Загора“, написа във фейсбук профила си Радо Кирязов. А организаторите обещаха за петото издание на фестивала „Хляб и вино“ да подготвят още по-богата програма и интересни изненади.

{responsivegallery}-2017-12/hlyab-vino{/responsivegallery}

 

www.infoz.bg (по информация на организаторите на фестивала „Хляб и вино“)

На подобна тема