Община Стара Загора ще дофинансира археологическите проучвания до парк „Зелен клин“

Община Стара Загора ще дофинансира археологическите проучвания до парк „Зелен клин“

Община Стара Загора ще осигури необходимото финансиране на археологическите разкопки до парк „Зелен клин“ (зад Професионалната гимназия по Механотехника и транспорт). Това съобщи заместник-кметът с ресор „Култура, туризъм и младежки дейности“ Милена Желева по време на пресконференция в Регионалния исторически музей – Стара Загора.

В нея участваха директорът на музея ас. Петър Калчев и доц. Христо Попов – директор на Националния археологически институт при Българска академия на науките.

В резултат на водния проект при спасителни проучвания археолозите откриха в района на парк „Зелен клин“, в източния некропол пет големи гробни съоръжения с над 200 гроба и много богати находки – посочи ас. Петър Калчев. След цялостното проучване е необходима консервация и реставрация, както и укрепваща система, тъй като археологическият обект ще бъде експониран на място. „Той ще бъде много ценен за привличане на туристи, защото през последните години няма аналог в България“ – каза още директорът на Старозагорския исторически музей.

X3 05768

Музеят и Националния археологически институт продължават проучванията на медните рудници от халколита в местността Мечи кладенец. Там са открити множество сечива, с които са експлоатирани залежите, които носят ценна информация за технологията на добив и обработка.

„Чрез специална технология е заснета площ от 22 кв. км, което представлява най-големият запазен рудодобивен комплекс в Източна Европа“ – коментира доц. Попов.

Ас. Петър Калчев добави, че ако обектът след цялостните проучвания бъде социализиран, също ще бъде притегателен със своята уникалност за много туристи. Артефакти от района, както и постери, ще бъдат представени на изложба в Стара Загора през септември.

Сред акцентите на пресконференцията беше започващата на 10 май 3-дневна Международна конференция „Ex marmore. Tърговия и използване на белия мрамор в древна Тракия и нейните околности“.

„През последните две години са взети над 1000 проби от артефакти и над 400 – от мраморни кариери. На конференцията ще бъдат представени важни проучвания, свързани с добави и приложението на мрамора, който се разраства с идването на Римската империя“ – съобщи доц. Христо Попов.

Той добави, че ще бъдат обсъдени и мраморните кариери в района на Ивайловград и село Камилски дол, от които е взет материал за изработването на богатите интериорни елементи на Вила „Армира“.

В конференцията ще участват над 50 учени от България, Италия, Австрия, Германия и Балканския полуостров.

Милена Желева благодари на организаторите, че Стара Загора е избрана за домакин престижния международен форум.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24