▶️ Стара Загора се изправи срещу насилието и агресията

Много хора се събраха на протест, който се проведе на 31 юли 2023 г. вечерта в Стара Загора в подкрепа на жестоко пострадалото 18-годишно момиче и срещу 26-годишния насилник Георги Георгиев, който я наряза и обезобрази с макетен нож по нечовешки начин. В протеста се включиха кметът Живко Тодоров и целият му екип. Хиляди хора, вероятно над 5 хиляди, се събраха пред сградата на Окръжния съд и на централния площад в Стара Загора с призиви за справедлива съдебна система.

stara zagora stop nasilie

Те поискаха и оставките на съдиите Татяна Гьонева и Тоньо Тонев и на заместник-окръжния прокурор Георги Видев. След първото задържане на Георги Георгиев за 72 часа той е пуснат на свобода, без да му е наложена мярка за неотклонение. Мотивът, който разгневи обществеността е, че той е нанесъл на жертвата си лека телесна повреда. След мощния гняв в цялата страна полицията арестува повторно работещият нерегламентирано като охранител в нощно заведение в Стара Загора. Днес му беше наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Протестиращите се преместиха на площада пред Общината и тръгнаха на шествие по бул. „Цар Симеон Велики“.

„Благодаря на хората, които дойдоха да изразим подкрепа на пострадалото момиче и възмущението си от безобразията, които се вършат в съдебната система. Всички видяхме един ужасен акт и една неадекватна система, която характеризира това като лека телесна повреда, което е безумно“ – заяви кметът Живко Тодоров за www.infoz.bg.

Той добави, че хората, които са излезли на протест, искат промяна, за да живеят в спокойна държава, да има ред и законност и да не се позволява на подобни индивиди да вършат каквото си искат безнаказано.

„Призовавам институциите да действат, да бъдат на мястото си и да работят така, че да отсъждат и според морала, защото законът не може да се разграничава от него. Днес чухме магистрати да казват: „Да, не е морално, но е законно“. Какво означава това? Или в тях нещо е пречупено и нередно, или законът не е направен според морала. Всички искаме справедливост, защото само по този начин ще живеем по-добра“ – каза в заключение кметът.

stara zagora stop nasilie

 

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg