Ивелина Василева: ГЕРБ няма да позволи комплексът "Марица изток" да бъде затворен

БСП отново се разминаха в твърденията си, че подкрепят българската енергетика и доказа, че работят против нея. Това заяви на пресконференция Емил Христов - водачът на листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ в Старозагорски избирателен район.

Повод за брифинга беше, че трима евродепутати от БСП: Петър Курумбашев, Момчил Ненков и Георги Пирински и Светослав Малинов от ДСБ гласуваха в Европейския парламент резолюция, с която се одобрява интегрираната политика на Европейския съюз относно Арктика. В точка 13 се призовават държавите членки на Европейския съюз да забранят субсидиите за изкопаеми горива, които намаляват цената на производството на енергия от изкопаеми горива.

"Това ще увеличи много цените на електроенергията и поставя страната ни в изключително неравностойно положение. Когато се зададат избори БСП винаги започват да твърдят, че ГЕРБ ще приватизира "Мини Марица-изток" и ще затвори българските ТЕЦ-ве. С подкрепата на този документ българските евродепутати от БСП показаха, че гласуват против българския интерес" - обяви Емил Христов.

"Искам категорично да заяви, че ГЕРБ няма да позволи затварянето на българските топлоелектрически централи, нито приватизация на "Мини Марица-изток" - заяви бившият министър на околната среда и водите Ивелина Василева, която участва в пресконференцията в Стара Загора заедно със бившия зам.-министър на енергетиката Жечо Станков. Той заяви, че комплексът "Марица изток" не е застрашен от затваряне и, че не трябва да се спекулира с притесненията на хората.

Ивелина Василева добави, че е била лично засегната от неверните твърдения на Драгомир Стойнев (водач на листата с кандидати за депутати на "БСП за България" в Стара Загора и министър на икономиката и енергетиката в правителството на Пламен Орешарски), че Министерството на околната среда и водите е проспало през 2016 г. обсъждането на работния документ за големите горивни инсталации по евродирективата за намаляване на емисиите. "Подобни твърдения са изключително вредни, защото се създава страх сред хората, като се заявява, че ще бъдат затворени "Мини Марица-изток" и ТЕЦ-те и десетки хиляди хора ще останат без работа" - заяви Ивелина Василева.

Тя припомни, че това поведение напомня за дебатите и гласуването на CETA (Всеобхватното търговско и икономическо споразумение между Европейския съюз и Канада), за което Корнелия Нинова нарече българските евродепутати, които го подкрепиха, предатели. "Правителството на Пламен Орешарски има позиция, подкрепяща споразумението и в нея водеща роля има Министерството на икономиката и енергетиката, което по това време се ръководеше от Драгомир Стойнев. Разбирам, че той няма честта да се извини за неверните твърдения на мен и на Министерството на околната среда и водите, но нека поне да се извини на хората, които подвежда и всява страх" - добави бившият екоминистър.

Емил Христов припомни, че по време на правителството на Орешарски "Мини Марица-изток" ЕАД е било в застой. Разкривните дейности са били замразени и в резултат на упоритата работа на настоящото ръководство на въгледобивното дружество и с подкрепата на правителството на Бойко Борисов, се през последните две години ситуацията е напълно променена и голямото изоставане е компенсирано.

Що се отнася до промените в евродирективата за големите горивни инсталации, Ивелина Василева, че трябва усилено да продължи да се търси подкрепа и от други държави от Европейския съюз, както предишното ръководство на Министерството на околната среда и водите е консолидирало позиция с Полша, Чехия и Словакия, които до голяма степен разчитат на производство на електроенергия от въглища.

"Необходими са интензивни преговори и с други държави, за да се осигури блокиращо мнозинство при гласуването на промените в евродирективата, което предстои на 28 април 2017 г. Ако това не е възможно, трябва да се настоява пред Европейската комисия България да се възползва от прилагането на чл. 31 от директивата. Според него няма ограничения за държави, които разчитат на местни лигнитни въглища, като основен източник за производство на електроенергия" - обясни бившият екоминистър Ивелина Василева.

Ивелина Василева: При гласуването на евродирективата за големите горивни инсталации трябва усилено да се търси подкрепа и от други държави от Европейския съюз, които също като България до голяма степен разчитат на производство на електроенергия от въглища

gerb energetika stara zagora

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема