Емил Христов: Стара Загора трябва да планира бъдещото си развитие и икономиката да създава високотехнологични продукти

Емил Христов: Стара Загора трябва да планира бъдещото си развитие, а икономиката да създава високотехнологични продукти

Стара Загора през последните години е на водещо място в България по брутен вътрешен продукт на човек спрямо населението. И това се дължи на сектора на енергетиката. Ако искаме да запазим това и да се нареждаме в икономическо отношение непосредствено след София, трябва да се развиваме успешно, като намерим нова сфера и посока, в която да вървим през следващите години.

emil hristov

Тази теза защити Емил Христов, заместник-председател на Народното събрание, избран за депутат от Стара Загора и общински лидер на ГЕРБ. Той се включи в работата на форум, организиран в Стара Загора от вестник „Стандарт“, с участието на министъра на икономиката Емил Караниколов, заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, областния управител Гергана Микова и депутати. Форумът събра ръководители на водещи предприятия от региона на Стара Загора, на културни институции и на работодателски организации и се проведе в зала „Петко Славейков“ на Община Стара Загора при строго спазване на противоепидемичните мерки. На форума като домакин говори и кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, като очерта основните преимущества на Стара Загора в областта на икономиката.

В изказването си Емил Христов уточни, че икономиката на общината и на региона трябва да се специализира в дейности, които носят приходи и гарантират високо заплащане на подготвените специалисти, с които разполагаме. Наличният интелектуален ресурс е това, с което превъзхождаме други региони и той трябва да бъде запазен и да стане основа за бъдещо развитие – убеден е Емил Христов. Той даде примери за неудачни решения или пасивност преди 10 и 20 години и заяви, че заради това днес в много отношения изоставаме от Пловдив. „Рискуваме да изостанем още ако ние с вас и с всички активни старозагорци не вземем решение накъде и как трябва да се развиваме“ – обърна се към представителите на бизнеса Емил Христов.

Емил Христов, който беше и председател на Общинския съвет в Стара Загора преди да стане народен представител, призова също и общинските съветници да поемат нужната инициатива и да дадат ясен отговор на въпроса накъде ще върви Стара Загора. „С решенията си днес носим отговорност за бъдещето на хората, които са избрали да живеят в Стара Загора и в региона“ – каза Христов. Той уточни, че развитието трябва да е в посока на създаване на високотехнологични продукти. Поиска и обединяване на усилията и на ресурсите, за да се постигне набелязаното и посочи Тракийския университет като добър пример в това отношение – чрез разкриването на айти специалности, ориентирани към нуждите на бизнеса.

DSC04653

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема