Слънчева Стара Загора празнува на 5 октомври

▶️ Слънчева Стара Загора празнува на 5 октомври

На 5 октомври се навършват 143 години от възстановяването на Стара Загора. За отбелязването на Празника на града Общината организира богата програма. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника „Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на града. На площада пред Общината се състоя ритуал по издигане на Националното знаме на Република България и знамената на Европейския съюз и на Стара Загора.

Празничен водосвет отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

Поздрав към хиляди старозагорци отправи кметът Живко Тодоров: „След битката през 1877 г. Стара Загора е била изпепелена и никой не си е представял, че на това място тоново може да има град. На 5 октомври 1879 г. губернаторът на Източна Румелия Алеко Богориди поставя първия камък за изграждането на модерна Стара Загора по план на чешкия техник Любор Байер. Въпреки трудностите и несгодите, хората са имали решимостта да създадат един хубав град. Това ви пожелавам, уважаеми съграждани – да имате същата твърдост, воля, да носите в себе си непоколебимия старозагорски дух! Стара Загора е град не само на поетите, липите и правите улици, но и на младите хора. Вие сте бъдещето, разчитаме на вас! Честит празник!“

Кметът връчи символичния ключ на новоизбрания кмет на Млада Загора Йоана Попова от Спортно училище „Тодор Каблешков“. Званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ тази година беше посмъртно присъдено на художника доц. Злати Златев. Наградата получи Георги Златев.

В честванията на Празника на Стара Загора се включиха заместник-кметовете - Милена Желева, Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Йордан Николов и инж. Янчо Калоянов, секретарят на Общината Делян Иванов, заместник областните управители Христо Бояджиев и Стоян Стоянов, общински съветници, представители на институции.

Празничният ден продължава с концерт на една от любимите български изпълнители – Михаела Филева с рок група „Фондацията“. Музикалното шоу е с начален час 19:00 часа, на сцената пред Общината.

По повод празника - Художествената галерия, къща музей „Гео Милев“, Регионален исторически музей – Стара Загора, Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ и музей „Неолитни жилища“ ще бъдат отворени за посещение с вход свободен от 10:00 до 18:00 часа.

X3 02733

X3 02739 

Поздравление на кмета на Стара Загора Живко Тодоров по повод Празника на града - Пети октомври 

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема