Фестивалът на оперното и балетното изкуство беше открит тържествено

Тържествено беше открито 52-рото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Кметът на общината Живко Тодоров посрещна президента на Република България Румен Радев, който беше придружаван от съпругата му Десислава Радева. Заедно с директора на Старозагорската опера Огнян Драганов официално откриха събитието, което е емблематично за оперното и балетното творчество.

„За мен е чест да открием заедно този така важен и стойностен за града ни фестивал, в тази невероятна атмосфера, създадена от ръководството и екипа на операта ни. Тук съм, за да поздравя и подкрепя всички тях, защото направиха много, въпреки тежките изпитания, които взаимно преживяхме“ – каза Живко Тодоров. „Материалното често доминира над духовното в наши дни, но хора като вас - на културата, на изкуството, на красотата, запазват ценностите и дават надежда. Община Стара Загора ще бъде и занапред до вас, защото заедно можем и постигаме повече“ – допълни кметът и изрази благодарност към президента на Република България Румен Радев за подкрепата, която има Стара Загора. Градоначалникът подари на държавния глава символа на хилядолетния град – лъвицата с лъвчето.

Todorov Radev

„Стара Загора – позната с духа и културата, с правите улици и красивите липи. Благодаря ви за поканата да открием заедно този фестивал и да съпреживеем магията на този спектакъл. Убеден съм, че всеки ще оцени по достойнство този празник, който Община Стара Загора и Държавна опера Стара Загора организират за любителите на класическото изкуство. Сцената на този дългогодишен културен форум помни едни от най-големите наши и чужди творчески имена и носи частица от дълбокия корен на старозагорци. На всички участници пожелавам успех и творческо вдъхновение, а на вас зрителите, желая много вълнуващи мигове. На добър час на фестивала!“ – поздрави присъстващите президента на Република България Румен Радев.

Приветствие към публиката отправи и директорът на Операта Огнян Драганов. „Фестивалът никога не е бил самоцел, той е създаден с цел, в която като на една своеобразна витрина, искаме да покажем най-новите постижения в областта на операта и балета. Тази вечер откриваме 52-рото издание с едно знаково заглавие – „Фауст“. Нека изкуството дарява всички ни с повече любов, с повече откровеност и да ни приближава до по-голямата истина. Именно изкуството ни прави по-добри. От името на Държавна опера Стара Загора искам да благодаря на Община Стара Загора за тези 52 години подкрепа - и в добри, и в трудни години“, сподели с публиката от сцената Драганов.
Колаборацията между Операта и Кукления театър – операта с кукли „Фауст“ – предизвика бурните аплодисменти на гостите на събитието. Постановъчното решение бе внушително представление за ценителите на класиката, преплетена майсторски с съвременните елементи за въздействие.

Фестивалът на оперното и балетното изкуство е сред най-дългогодишните артистични форуми в България. Началото му е поставено през 1967 г. под името Декемврийски музикални дни. Фестивалът ще радва публиката до 2 декември 2022 г., а богатата му програма включва оперни постановки, балетни спектакли, концерти, изложби, майсторски клас и премиери на книги.

Час преди официалния старт беше открита самостоятелна живописна изложба на музикалния педагог и цигулар проф. Мичо Димитров. Експозицията му във фоайето на Операта показва близо 40 платна, обединени под заглавието „Видения на един музикант“.

Петъчната вечер е запазена за втората премиера на „Фауст“ от Шарл Гуно, от 19:00 часа в Операта, а събота предлага авторския спектакъл на Светозар Иванов (пиано), който ще предложи колекция от мултимедийни миниатюри, вдъхновени от поезия. Публиката ще отвори сетивата си за музика от Кауъл, Крам, Скрябин, Вайл, Устволская, Кейдж, Ржевски, и Саариахо, както и за стихове от Сафо, Борхес, Аполинер, Лорка, Ахматова, Пас и Камингс. Хореографията е на Елени Марку, а анимацията на Лесли Смакър по филмови кадри от Айзенщайн и Кирсанов. В спектакъла ще участват Елени Марку – танц и Симона Кодева – сопран.

Програма и повече информация за фестивала

faust 1

opera

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема