Незабравима Коледа в Старозагорската опера

Държавна опера - Стара Загора подарява на своите почитатели Коледен концерт на 23 декември 2015 г. от 19:00 часа. Под диригентската палка на специалния гост от Япония Шунго Мориама ще прозвучат произведения от Росини, Чайковски, Вивалди, Хендел, Цезар Франк и Бетовен.

В духа на предстоящите празници Хорът на НУМСИ " Хр. Морфова" с диригент Стефка Минкова ще изпълни традиционни и авторски коледни песни.

Шунго МориамаШунго Мориама е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония от 2006 г. Първият му задграничен гастрол е в България през 1986, последван от многобройни турнета. От 1990 г. започват контактите му с Нова Зеландия - дирижира Младежкия оркестър и Симфоничния оркестър на Християнската църква, Новозеландския симфоничен оркестър през 1994 г. и е първият японски диригент, поканен за цял сезон в Кралския балет на Нова Зеландия. Специализирал е дирижиране на балет на руски оригинални хореографски версии при Константин Сергеев - водещия диригент на руската балетна академия на Марийнския театър.
Дирижирал е Деветата симфония на Бетовен с оркестъра на MAV – Унгария, с интернационален хор от Унгария, Полша, Германия, Австрия и Япония, по време на церемонията “European Picnic Memorial” в Сопрон (Унгария) през 1997 г. - концерт, който е предаван от унгарската Duna телевизия за всички европейски страни.
След представянето на „Лебедово езеро” в Театър „Мусоргски” е поканен за четири години като главен гост-диригент на Конгресния оркестър в Санкт-Петербург. Получава диплома на почетен член на Филхармоничното общество в Санкт-Петербург през 2000 г. след успешното изпълнение на Девета симфония в Голямата зала на Санкт-Петербургската филхармония, а две години по-късно е поканен да дирижира концерт по случай 200-годишнината на Филхармоничното общество. Дирижирал е и спектаклите на Японския балет в Александрийския театър в Санкт-Петербург, Драматичния театър в Псков и Академичния театър в Новгород, по повод 300-годишнината на Санкт-Петербург през 2003 г.

Огромен успех му носи през 2002 г. изпълнението на Концерта „Taketori Story” и Симфония „Буда” от Коичи Киши. Особено голяма популярност получава с изпълнението на Симфония „Буда” пред статуята на Великия Буда в храма „Тодайджи” в Нара, в памет на монаха Кокей, възстановил този световен културен паметник.

От 1997 г. ежегодно организира концерт с японски солисти по време на „Софийски музикални седмици”, а от 2004 г. провежда оркестров уъркшоп със Софийска филхармония.

Тази година на 31 октомври Шунго Мориама дирижира заключителния концерт на оркестър Симфониета "София" с лауреатите на V Международен конкурс за млади цигулари "Емил Камиларов".

Коледа в Операта

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Таня Матева, Държавна опера - Стара Загора)

Светът

САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

* * *
Един човек е загинал в Детройт, след като неизвестно лице е открило огън от автомобил по протестиращи. Стрелбата е станала в петък около 23:30 часа. Убит е 19-годишен мъж. Стотици хора излязоха вчера на протест в Детройт срещу полицейския произвол, довел до смъртта на чернокож мъж в Минеаполис. Демонстранти атакуваха и централата на телевизията Си Ен Ен в Атланта

На подобна тема

Най-четеното от последните дни