Връчват наградата за добротворство Добрият Самарянин

Връчват наградата за добротворство "Добрият Самарянин"

Наградата за добротворство "Добрият Самарянин" ще бъде връчена на 14 декември в 19:00 часа на церемония в Държавна опера - Стара Загора. Тя е учредена от Сдружение „Самаряни".

Наградата е обществено признание за личности, за извършен от тях жест на добротворство към хора, изпаднали в тежка житейска ситуация или беда.

На 14 декември 2016 г., шест години по-късно, номинациите в конкурса “Добрият Самаряни” вече са общо 59 - все примери за добротворство, които вдъхновяват.

През 2016 г. има 9 номинации за наградата:

  • Крисия, Симона и Тереза, които многократно използват своите таланти в подкрепа на близка приятелка, като помагат за набирането на средства за лечението на нейния баща - Иванко Тодоров
  • Мария Стоилова, коато спасява живота на тролейбусния шофьор - Филип Точев, докато той е зад волана. Чрез тази си постъпка тя предотвратява и евентуално пътно произшествие, което е можело да завърши и с наранявания на пътниците.
  • Димитринка Костова, която призова родители да не купуват цветя за първия учебен ден, а да дарят средствата за лечението на Михаил Иванов, който се нуждае от спешна операция, за да възобнови зрението си след получена травма от инцидент през лятната ваканция.
  • Иво Банков, който намери пред входа на училището си и върна пенсията на тежко болен възрастен мъж.
  • Мартин Ранчев, който спасява изпаднала в беда старица. 80-годишната Станка Белчева пада върху заледения тротоар и чупи ключица. Младият мъж я отвежда в спешния кабинет, докато никой от минаващите покрай нея дори не прави опит да я изправи.
  • Мария Жекова, която дарява наследствен имот за повече от един милион лева за изграждане на общински център за талантливи деца.
  • Ярослав, Николай, Стоян и момчетата от Футболната Стара Загора, които дават начало на подкрепа за болния си от тежко онкологично заболяване приятел. Младежите организират благотворителен футболен турнир, в който взимат участие над 30 отбора.
  • Тихомир, Галина, Бояна и Даниел Таневи, които не веднъж помагат на деца и семейства в нужда. Преди три години даряват всичко необходимо за новородено бебе на млада жена, която в напреднала бременност, след нещастен инцидент, губи съпруга си.
  • Родителите и учителите от Частно основно училище “Елин Пелин”, Стара Загора, които осигуряват подкрепа на деца, преживели насилие. За първи път в своята професионална практика, учителите избират да не получат цветя на първия учебен ден, а да призоват родителите да помогнат на Кризисен център за жени и деца, пострадали от насилие.

Годишните награди „Добрият Самарянин“ са част от кампанията „Имам приятел – добър самарянин“.  Тя е спонтанен и доброволен обществен проект на Сдружение „Самаряни“, която има за цел да популяризира и утвърди историческата, обществено-културната и духовна роля на дружествата, работили на територията на регион Стара Загора – „Добрий Самарянинъ“ (от 3 март 1899 г.), „Самарянка“ (от 9 декември 1910 г.) и „Самарянин“ (създадено на 15 декември 1911 г.) сред широката общественост в регион Стара Загора. Помага и за повишаване на социалната отговорност и ангажираност на широк кръг от граждани.

www.infoz.bg