Отварят кутията на добротворците на 31 май

Отварят кутията на добротворците на 31 май

Сдружение "Самаряни" започва да събира номинации за Годишните награди “Добрият Самарянин” за 2017 г. Пощенската кутия на доброто ще бъде официално отворена на 31 май в 11:00 часа, пред Часовниковата кула на Централна поща в Стара Загора. Церемонията по връчването на наградите е планирана за 14 декември.

Възможността за номиниране ще продължи до 1 ноември 2017 г., включително.

„Часът на добротворците“ е мотото, което през тази година ще ни напомня, че е време да разкажем и покажем благодарност към всеки отделен човек или група от хора, направили нещо значимо, помагайки на някой друг в труден момент. Можете да изпратите тези истории чрез специалната пощенска кутия на доброто, позициониранa до Централна поща, онлайн или като донесете своето предложение на ул. "Св. Патриарх Евтимий" № 57, Централно управление на Сдружение „Самаряни“.

Конкурсът „Добрият Самарянин“ има вече над шестгодишна история. За това време са получени 59 индивидуални и групови номинации; избрани са 6 носители на Голямата награда “Добрият Самарянин“ и 7 носители на Отличието на общността “Добрият Самарянин”; връчени са 2 извънредни награди - 1 за изключителен принос и 1 за геройство без граници (посмъртно); изработено е юбилейно издание на статуетката “Добрият Самарянин” с позлатени криле; създадена е песен, посветена на добротворците - “Песен за добрите самаряни”; издадена е пощенска марка „Добрият Самарянин“ и се зароди прекрасната идея за изграждането на монумент “Добрият Самарянин”, за който вече е създаден предварителен проект.
 
В книгата на доброто са записани имената на следните носители на Годишната награда „Добрият Самарянин“: Стефан Стойчев, спасителят от автомагистрала „Тракия“; Мануела Малеева и д-р Бруно Франие, благодетелите подкрепящи деца с ортопедични проблеми в затруднено положение; Мария Попова, превърнала се в майка за момче от институция; Милен Минков, спасил удавник в бесните вълни на Ахтополския залив; Красимир Иванов, спасил живота на възрастен мъж и Мария Жекова, дарила имот в полза на талантливи деца.
 
Към Обществения инициативен комитет през тази година се присъедини още един партньор в подкрепа на добротворството – “Български пощи” ЕАД, а специално брандирана пощенска кутия на доброто, поставена на Централна поща - Стара Загора, ще напомня на съгражданите ни да изпратят и чрез писмо своите номинации, с които да разкажат за добротворците на съвремието ни.

Партньорите на Сдружение “Самаряни” в кампанията за популяризиране на добротворството са: Община Стара Загора, Община Казанлък, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Държавна опера – Стара Загора, Регионален исторически музей – Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Обществен дарителски фонд – Стара Загора, Областна дирекция на Български червен кръст – Стара Загора, КонтурГлобал “ТЕЦ Марица Изток 3”, Сдружение “Моята е-Община”, Книжарница “Приятели”, Дарик радио, Телевизия Стара Загора и Български пощи.

www.infoz.bg