Творци рисуват знакови места в Стара Загора за пленер Дружба - 2018

Творци рисуват знакови места в Стара Загора за пленер „Дружба - 2018“

Девет художници в продължение на седмица ще рисуват исторически и културни забележителности в Стара Загора за тазгодишното издание на пленер „Дружба“. Община Стара Загора осигурява всички необходими материали и пособия, а кметът Живко Тодоров одобрява тематичния план.

plener druzhbaОт 7 до 14 юни Стара Загора е домакин на 23-тото издание на традиционния пленер по живопис. За участие тази година са поканени художниците: Милко Божков и проф. Лаура Димитрова от София; Валентина Лапчева от Велико Търново; Росица Попчева и Петър Петров от Стара Загора; Георги Динев от Бургас; проф. Стефан Алтъков и Минчо Панайотов от Пловдив; Румен Петков от Казанлък. Изложбата с творбите на пленеристите ще бъде открита в галерия „Байер“ на 14 юни от 18:00 часа, съобщи пред журналисти председателят на старозагорското пердставителство на Съюза на българските художници доц. Злати Златев.

Художниците ще представят задължително по две картини в размер 50х65 сантиметра, които ще бъдат закупени от Община Стара Загора и дарени на фонда на Градската художествена галерия. В творбите трябва да се отбележи значимостта на 8-хилядолетната история на населеното място и на града със 7 имена, допълни доц. Златев.

„Вие сте от щастливците, които посещават Стара Загора в момента, когато въздухът ухае на липи. По време на закриването на филмовия фестивал „Златната липа“ снощи, усетихте силната емоция, която тази вечер ще прелее към музиката от джазовия фестивал, с който градът ни ще живее в следващите дни” - обърна се към гостите началникът на общинския отдел „Култура“ Диана Атанасова. Тя им пожела по време на престоя си в Стара Загора да почувстват щедрото гостоприемство на творческата гилдия и жителите на града.

Допълнително създадените по време на пленера платна също ще бъдат експонирани в залата, но с тях ще се разпореждат авторите им.

Организатор на проявата е представителството на Съюза на българските художници в града, с подкрепата на Община Стара Загора.

kartini stara zagora 02

korica vatre

korica vatre 02

www.infoz.bg  www.infoz.bg