Продължава обновяването на училища в Стара Загора

Продължава обновяването на училища в Стара Загора

Община Стара Загора изпълнява проект по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 - 2020“ за обновяване на образователната инфраструктура, в който са включени 6 обекта. До момента са завършени Обединено детско заведение № 58 „Звездица“, Детска градина № 1 „Звънче“.

Продължават ремонтните дейности в Езикова гимназия „Ромен Ролан“ и Средно училище „Железник“. Амбицията на общинското ръководство е до края на следващата година да обнови напълно образователната инфраструктура в Стара Загора.

zvezditsaВ Обединено детско заведение № 58 „Звездица“ в кв. „Железник“ са поставени нова PVC дограма, нови интериорни врати от алуминий и MDF, пожароустойчиви врати на необходимите места и метални външни врати, монтирана е външна топлоизолация. Положени са нови подови настилки - гранитогрес, ламиниран паркет и стенна облицовка от фаянс. Изцяло са подменени инсталациите. Изгражда се пристройка за две нови яслени групи.

Приключени са всички строително-ремонтни дейности по сградата и дворното пространство на детска градина № 1 „Звънче“ в кв. „Три чучура – север“. Положена е нова вътрешна канализация, подменени са подовите настилки, фаянсовите облицовки в санитарните възли, поставена е трикамерна РVС дограма със стъклопакет, подменени са всички врати.Всички сгради са топлоизолирани, сменени са всички водосточни тръби, а в подпокривното пространство е положена допълнителна топлоизолация от минерална вата.

Средно училище "Железник"Третият обект, по който ремонтите продължават, е сградата на Средно училище „Железник”. До момента е поставена нова дограма във всички помещения и нови входни врати. В бюфета, атриума и санитарните възли е поставен неполиран гранитогрес, мозайката е изциклена, а в класните и учителските стаи е поставен ламиниран паркет. Извършен е основен ремонт на покривите на всички блокове. Ремонтирани са инсталациите. Доизгражда се и подобект Блок „Е+С“, което включва цялостно конструктивно укрепване, изграждане на нов покрив, фасади и всички довършителни работи и инсталации в тази сграда. За хората в неравностойно положение са предвидени рампи, както и асансьори до всеки етаж. Парапетите на стълбищата и металните елементи на оградата са пребоядисани, а монолитната част се изпълнява с каменна облицовка. В двора се изграждат игрища за футбол и баскетбол с огради, трибуни и фитнес площадка.

Откриването на новата учебна година в Средно училище „Железник“ ще се проведе от 9:00 часа, в двора на 13-о Основно училище "Св. Паисий Хилендарски".

В сградата на Езикова гимназия "Ромен Ролан" до момента е поставена топлоизолация с минерална вата и гипсокартон, и вътрешен асансьор, продължават довършителните работи по вътрешните инсталации, както и във физкултурния салон и класните стаи. Новата учебна година за възпитаниците ще започне тържествено на 17 септември на Античната улица, като гост на събитието в 10:00 часа ще бъде ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова.

Започва изпълнение на реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на ІХ Основно училище „Веселин Ханчев“. Откриването на учебната година ще се проведе на в 10:00 часа, в двора на Професионалната гимназия по механотехника.

Пред старт е и реконструкцията на сградата на Средно училище „Иван Вазов“. Зам.-кметът Иванка Сотирова ще открие новата учебна година на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ от 9:00 часа.

www.infoz.bg  www.infoz.bg